Vrijwilligers aan het werk.
Vrijwilligers aan het werk. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Voedselbank krijgt groenten van Stadslandbouw Mooieweg

Algemeen

ARNHEM - De Voedselbank Arnhem is maar wat blij met Stadslandbouw Mooieweg in Arnhem-Zuid. Twee keer per week gaan groenten en kruiden rechtstreeks van het land naar de Voedselbank. Er is genoeg werk te doen op de enorme lap grond. Daarom worden vrijwilligers gezocht om een handje te helpen. 

Door Vincent Bos 

Aan de Mooieweg 17 in de wijk Rijkerswoerd is het elke ochtend druk. Er is werk aan de winkel. Eerst moet er gezaaid worden en als de groente opschiet, moet er onkruid gewied worden. En uiteindelijk wordt er geoogst. Veel geoogst. Het grootste deel gaat gratis naar de Voedselbank Arnhem, een kleiner deel is bestemd voor de vrijwilligers zelf. 

“We hebben aan de Mooieweg een hectare grond tot onze beschikking. Dat is een grote oppervlakte. We leveren van alles; van bonen, uien, aardappelen, courgetten, pompoenen tot sla en andijvie. En kruiden. De groente is biologisch geteeld”, zegt vrijwilligerscoördinator Willy Knelissen. “De winkel van de Voedselbank is er blij mee. Zeker nu er minder groente komt van de supermarkten. In de winkel komen dagelijks zo’n vijftig klanten”, waarmee ze aangeeft dat er grote behoefte bestaat aan de verse groenten van Stadslandbouw Mooieweg. Het mes snijdt bij dit project aan twee kanten. Enerzijds wordt er verse groente geteeld, anderzijds is de grote moestuin een plek voor ontmoeting. “Daaraan bestaat grote behoefte. Hier ontstaan vriendschappen en knopen mensen spontaan gesprekken met elkaar aan.” 

Stadslandbouw Mooieweg wordt omschreven als ‘een groene oase langs het snelfietspad Arnhem-Nijmegen’. Op die locaties zijn meerdere organisaties actief. De Zorgtuin Arnhem is er present evenals tuinderij De Mijmering en Dutchmoors schapen.

In 2014 werd het voormalige kassencomplex van Presikhaaf Bedrijven gesloopt en ingericht als tuin. Het project is sindsdien uitgebreid. De opbrengst is hoger dan in de aanvangsjaren en er zijn meer vrijwilligers bij het project betrokken. Productie voor Voedselbank Arnhem is vanaf het begin de doelstelling geweest. 

Er is elke dag wat te doen. Van maandag tot en met zaterdag zijn de vrijwilligers er aan het werk. Het project heeft in tien jaar van zijn bestaan zijn bestaansrecht wel bewezen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Van een plantjesmarkt (18 mei) tot open dag (31 augustus).

Op vrijdagochtend wordt van 11.00 tot 12.00 uur voor buurtbewoners en belangstellenden koffie geserveerd. 

Om kinderen en jongvolwassenen duidelijk te maken waar het voedsel vandaan komt, zijn er regelmatig educatieve activiteiten. Op het terrein staat een bijenstal. Bijen zijn nodig voor het bestuiven van de gewassen. En ze produceren honing. Een imker draagt zorg voor de bijenvolken. 

Wie er wat voor voelt om vrijwilliger te worden kan een bericht sturen naar info@stadslandbouwmooieweg.nl of een whatsappbericht sturen naar 06-54715126 (coördinator Willy Knelissen).