Huldiging van de ereleden Jan Mulderink en Ruud Hunik.
Huldiging van de ereleden Jan Mulderink en Ruud Hunik. Foto:

200-jarig jubileum Natuurkundig Genootschap ‘Wessel Knoops’

Algemeen

ARNHEM - Het Arnhemse Natuurkundig Genootschap ‘Wessel Knoops’ bestaat 200 jaar. Het genootschap was 7 mei te gast bij Arnhems Buiten voor de jubileumavond. Deze speelde zich af in het gerestaureerde voormalige voorlichtingsgebouw (B30) van Kema. 

Er was een feestelijke begroeting door de secretaris die was uitgedost als Wessel Knoops. Voorzitter Frits Elkink belichtte de persoon Wessel Knoops in het historisch perspectief van Arnhem anno 1824. Jan Mulderink en Ruud Hunik werden benoemd tot ereleden van het genootschap wegens hun bijzondere inzet als voorzitter respectievelijk secretaris, beiden gedurende meer dan 25 jaar! 

Prof. Toine Pieters (Universiteit Utrecht) hield een zeer geanimeerde en boeiende voordracht over 200 jaar farmacie. Hij liet intrigerende verbanden zien tussen de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen en ontwikkelingen in andere natuurwetenschappen, zoals de fabricage van stadsgas uit steenkool, de synthese van kleurstoffen en in de laatste 50 jaar de biochemie. 

De webmaster van het genootschap verblijde het gezelschap met de onthulling van de volledig vernieuwde website en het nieuwe logo dat de veelzijdigheid van het huidige ‘Wessel Knoops’ symboliseert. 

De avond werd afgerond met een receptie annex mini-expositie, ingericht door Arnhems Buiten en medewerkers van Apothekers Museum Kisters uit Doorwerth.

Bevlogen natuurkundige

 Natuurkundig Genootschap ‘Wessel Knoops’ draagt de naam van zijn oprichter. Wessel Knoops was een vermaard Arnhems apotheker en daarnaast een bevlogen natuurkundige, gedreven om de ‘kennis der natuur uit te dragen naar de gemeenschap’. Daartoe werden lessen gegeven aan leergierige, vooral jeugdige stadgenoten. Aanvankelijk bij Wessel Knoops thuis, later in een statig eigen pand aan de Weerdjesstraat, waarin zich ook laboratoria bevonden voor natuurkundige proeven. 

Toen natuurkunde in het midden van de 19e eeuw een verplicht vak werd in het voortgezet onderwijs werd de nadruk gelegd op ‘voorlezingen aan de generatie lieden die in hun jongere jaren zulks onderwijs hadden moeten ontberen’. Ook daarvoor was de belangstelling zeer groot. 

Die ‘voorlezingen’ zijn gebleven tot de dag van vandaag – 8 per jaar – maandelijks van september t/m april. Het zijn nu presentaties uit het voorfront van wetenschap en techniek, gebracht door experts van universiteiten of uit de industrie. 

www.wesselknoops.nl

Het nieuwe logo.