Samen op de fiets.
Samen op de fiets. Foto: Rinus Baak

Fiets-je-Fit; samen gezellig op ontdekkingstocht door regio Arnhem

Algemeen

ARNHEM - Na je pensioen in je luie stoel verdwijnen? Welnee, je kunt die tijd prima gebruiken om de prachtige omgeving van Arnhem en omstreken eens wat beter te leren kennen, lekker op de fiets! En omdat samen fietsen leuker is dan alleen, sloten Berry den Hartog en Thea Hoefsloot zich aan bij Fiets-je-Fit: iedere rit weer een nieuwe route én gegarandeerd gezelligheid!

Door Jaap van der Sar

“Negen jaar geleden, na mijn pensioen, sloot ik me al aan bij de voorganger van Fiets-je-Fit”, aldus de 75-jarige Thea Hoefsloot. “Daarvoor fietste ik ook al hoor, maar dat was vooral functioneel, voor boodschappen of werk. Vrienden van een wandelgroep wezen me op het bestaan van dit programma, en sindsdien meld ik me bijna iedere woensdag bij één van de startpunten om in gezelschap van andere fietsers een mooie route te fietsen.” 

Ook Berry den Hartog, eveneens 75 jaar, sloot zich direct na zijn pensioen aan bij de fietsgroep. “Lekker in beweging blijven, en je ziet nog eens wat ook. Mijn vader fietste destijds ook al mee en was altijd erg enthousiast. Wat ook fijn is: je bent nergens toe verplicht. Je hoeft alleen op te komen dagen bij één van de startpunten en je kunt van start. Of je nu aanhaakt bij een vast groepje, met je partner fietst of lekker in je uppie: het mag allemaal.”

Abonnement

Om mee te fietsen kun je kiezen voor een aantal opties: ter plekke een route aanschaffen voor 2,00 euro, of voor 12,00 euro een abonnement voor het hele seizoen aanschaffen. 

Thea: “Met een abonnement krijg je de route van tevoren opgestuurd als je wilt. Die routes zijn trouwens iedere keer weer anders: er is een team van vrijwilligers die routes uitzet en iedere route wordt vervolgens weer door andere vrijwilligers nagereden om te zien of de beschrijving klopt.” 

Het startpunt bevindt zich altijd in Arnhem en wisselt per route. Ook kun je kiezen uit twee verschillende lengtes. Berry: “De lange route is 35 tot 60 kilometer, je kunt ook kiezen voor een variant van 20 tot 35 kilometer. Maar dat is goed te doen hoor, zeker met een elektrische fiets. We fietsen niet snel en genieten staat voorop.” 

Altijd wat nieuws onderweg

Is zo’n elektrische fiets dan noodzakelijk, of kun je ook mee zonder? Thea: “De meeste mensen hebben wel een elektrische fiets, maar er fietsen ook wat mensen mee zonder. We fietsen ongeveer 18 kilometer per uur, dus sportievelingen kunnen dat ook nog bijhouden. En anders fiets je met een maatje die het ook zonder extra ondersteuning doet.” 

Zijn er na al die jaren en kilometers nog wel verrassingen op de route? Berry: “Er is altijd wat nieuws te zien! Eigenlijk heeft iedere route wel wat bijzonders. Of het nu een rondje over de Posbank of een toer langs de IJssel is, de rit is nooit saai.” En een beetje regen? Daar laten de krasse senioren zich niet zomaar door tegenhouden. “Een paar spetters kunnen we prima hebben”, lacht Thea. “Alleen als het echt met bakken uit de lucht komt, of heel warm is, slaan we over. Maar anders: lekker kilometers maken!” Ze roepen andere senioren dan ook vooral op om mee te doen. Berry: “Woensdag 22 mei gaan we weer van start: kom gewoon eens meefietsen!”

Start 22 mei 

Woensdag 22 mei start het Fiets-je-Fit programma op Sportcentrum Rijkerswoerd aan De Pas 44 in Arnhem. Inschrijving en inloop vanaf 09.00 uur met koffie of thee: de fietstocht start om 10.00 uur.

Kosten Fiets-je-Fit: € 2,00 euro per fietstocht of 12,00 euro voor 12 routes, ofwel het hele seizoen. Je kunt kiezen uit een lange route van 35-60 km of een korte route van 20-35 km.

De startplaats wisselt per route. De startplaatsen zijn SWOA de Weldam aan de Middachtensingel 39 (12 juni, 26 juni, 10 juli, 17 juli en 31 juli); Molenplaats Sonsbeek aan Zijpendaalseweg 24A (29 mei, 19 juni, 24 juli en 7 augustus) of Zwembad De Grote Koppel aan Olympus 29 (5 juni en 3 juli).

Meer informatie: www.sportinarnhem.nl/senioren of mail naar carolien.giesen@sportbedrijfarnhem.nl