Bertie raapt al jaren zwerfvuil
Bertie raapt al jaren zwerfvuil

Arnhemse Bertie ruimt zwerfafval op met hulp van HelemaalGroen

Algemeen

ARNHEM - Er wordt in Arnhem volop zwerfvuil geraapt, onder andere door Bertie Rougoor (70). “Want er ligt nog steeds méér dan genoeg”, weet Bertie. Daarbij gebruikt zij de handige gratis app van HelemaalGroen die haar nog enthousiaster maakt om aan de slag te gaan.

Door Trudy Willems 

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Dit in Geesteren (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief telt na ruim vier jaar zo’n 13.790 vrijwilligers.

Bertie woont in Arnhem en heeft tot haar pensioen in de zorg gewerkt. Al jaren raapt ze zwerfvuil, materialen daarvoor krijgt ze via Heel Arnhem Schoon. Een voorbijganger attendeerde haar op HelemaalGroen waarop ze meteen de app installeerde. “Zo voel ik me verbonden met vele anderen in het land die hetzelfde doen.” 

“Het is leuk om te zien waar ik allemaal ben geweest en hoeveel kilometer dat betreft. Soms heb ik op een kleine afstand al de handen vol, zeker als ik peuken raap.” Ooit vond Bertie een telefoon. “Gelukkig belde de eigenaar dat nummer en kon verheugd het toestel bij mij ophalen.” 

Bertie maakt deel uit van Heel Arnhem Schoon (www.arnhemschoner.nl), waaraan ook een Facebookpagina is gekoppeld. Alle deelnemers dragen felgekleurde groene hesjes, goed voor zichtbaarheid en herkenbaarheid. 

Ze woont vlakbij de prachtige wijk Geitenkamp. “Superjammer dat daar zóveel zwerfvuil ligt. Door daar wat aan te doen, heb ik het gevoel een bescheiden steentje bij te dragen aan het milieu en aan bewustwording rond zorg voor de eigen leefomgeving. Ondanks de invoering van statiegeld vind ik nog steeds veel blikjes en flesjes. En overal liggen veel, héél veel peuken! In november biedt Heel Arnhem Schoon de gemeente een berg peuken aan om daarvoor opnieuw aandacht te vragen. Veel mensen weten niet hóe giftig en verontreinigend deze peuken zijn.”

Bertie groet iedereen vrolijk, krijgt vaak een bedankje voor haar werk en geniet van leuke gesprekken onderweg. Laatst kocht een attente mevrouw zomaar iets lekkers voor haar. De gemeente schenkt zwerfvuilrapers jaarlijks een bon als dank en Heel Arnhem Schoon organiseert ieder jaar een brunch voor hen. 

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app.helemaalgroen.nl wanneer je zwerfvuil gaat rapen, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen kleurt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route, die van deelnemers uit jouw omgeving én uit de rest van het land op www.helemaalgroen.nl 

Iedereen kan meedoen. Je bepaalt zelf de route dan verveelt het nooit. Gemeente Arnhem telt nu 181 deelnemers bij HelemaalGroen. Doe je ook mee? “Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.” 

Voor meer informatie kijk op: www.helemaalgroen.nl en ga naar app.helemaalgroen.nl.