Afbeelding

Openbaar laden in Arnhem: waar moet je op letten?

Zakelijk

Het aandeel elektrische auto’s in Nederland wordt elk jaar groter en naar verwachting blijft dit de komende jaren alleen maar verder groeien. Steeds meer mensen maken de overstap van brandstof naar elektrisch, wat bijdraagt aan het verduurzamen van de mobiliteit in Nederland. Ook in gemeente Arnhem neemt het aantal elektrische auto’s toe. Hoewel brandstof tanken voor gebruikers van een elektrische auto verleden tijd is, moet het voertuig wel worden voorzien van een volle accu. In dit artikel lees je meer over het opladen van jouw elektrische auto en de punten waar je op moet letten tijdens openbaar laden.

Gebruik maken van openbare laadpunten

Om je elektrische auto te laten rijden moet je deze opladen. Klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar toch is het verstandig om je hier, zeker als nieuwe gebruiker, in te verdiepen. Voor het opladen van de auto heb je een laadpaal nodig en in grote steden als Arnhem zijn deze over de gehele stad te vinden. Ook is in 2021 de ‘laadlantaarn’ geïntroduceerd in Arnhem. Dit is een openbare laadpaal die is weggestopt in een lantaarnpaal. Deze palen worden naar eigen zeggen ‘natuurinclusief’ gebouwd en gaan vervuiling van het straatbeeld tegen. Zit je met een lege accu maar heb je weinig tijd om te wachten tot deze vol is? Dan is snelladen ook een optie in Arnhem. Snelladers vind je in veel gevallen naast de snelweg, bijvoorbeeld naast de A12/A50, bij het Postillion Hotel Arnhem.

Waar moet je op letten bij openbaar laden?

Openbaar laden is het gebruiken van een publieke laadpaal om jouw elektrische auto mee op te laden. Net als in vele andere steden heeft ook Arnhem een flink aantal openbare laadpalen waar je gebruik van kunt maken. Ben je van plan gebruik te maken van een laadpaal in Arnhem? Dan zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten. Zo is het handig om te onthouden dat het parkeervak bij een laadpaal alleen is bestemd voor ladende auto’s. Dit betekent dat niet-elektrische auto’s hier niet mogen parkeren, maar dat elektrische auto’s hier ook alleen mogen staan op het moment dat deze aan het laden zijn. Daarnaast is het belangrijk om te letten op betaald parkeren gebieden of blauwe zones. Wanneer jouw elektrische auto aan het laden is in één van deze twee gebieden, dien je je alsnog aan de geldende regels te houden. Hou je je niet aan de regels? Dan riskeer je een boete.

Een laadpaal thuis

Een bijkomstigheid van de toename van elektrische auto’s is de hogere druk op het bestaande laadnetwerk. Hoewel er hard wordt gewerkt aan de uitbreiding van de laadinfrastructuur, onder andere door het mooie initiatief van laadlantaarns, groeit deze vooralsnog minder snel dan het aantal elektrische auto’s. Rijd je een elektrische auto en wil je niet meer afhankelijk zijn van het openbare laadnetwerk? Dan is een laadpaal aan huis wellicht iets voor jou. Je kunt dit laadstation voor elektrische voertuigen gemakkelijk thuis laten installeren. Zo ben je altijd verzekerd van een laadplek en bespaar je ook nog eens kosten. Thuisladen is namelijk voordeliger dan openbaar laden.