Johan Verhofstadt.
Johan Verhofstadt. Foto: Rob de Joode
Zakelijk nieuws

Johan Uitvaartzorg: al tien jaar onconventioneel, persoonlijk en respectvol

Algemeen

ARNHEM - Na jaren gewerkt te hebben in de modebranche besloot Johan Verhofstadt het roer radicaal om te gooien en stapte in 2014 de wereld van de uitvaartzorg binnen. 

“Te vaak zag ik in mijn naaste omgeving uitvaarten waarbij ik dacht, ‘dat moet toch anders kunnen’.” En dat het anders kan, bewijst hij nu al tien jaar. Onconventioneel, persoonlijk, respectvol en de tijd nemend voor elkaar.  

Johan noemt zichzelf geen ‘zwarte kraai’. “Het eerste wat ik doe als ik bij de mensen thuis kom is even de tijd nemen voor een kopje koffie en te vragen hoe het er mee gaat, hoe hun relatie is met de overledene en wat de persoonlijke omstandigheden zijn. Mensen op hun gemak stellen is heel belangrijk. Het ‘lijstje afwerken’ met zaken die geregeld moeten worden volgt daarna pas.”

Geen enkele uitvaart is standaard. “Centraal staan de wensen van de overledenen en nabestaanden. Daarbij bewandel ik graag andere paden. Bijvoorbeeld door geen gebruik te maken van de aula van een crematorium. “Je betaalt erg veel voor slechts drie kwartier of uur dienst en daarna de standaard koffietafel. De oven van het crematorium heb je nodig maar de uitvaart op een passende buitenlocaties zonder tijdsdruk is vaak helemaal niet duurder. En je sluit daarna af door een erehaag en dan gaat de kist alleen of met naaste familie op reis naar het crematorium.”

“Ik denk ook graag ‘out of the box’.” Als voorbeeld noemt Johan het door nabestaanden zelf schilderen van de kist. “Samen met nabestaanden mooie rituelen vormgeven. Alles kan en is bespreekbaar. Ik pas mijn rol aan aan de wensen van de opdrachtgevers.”

“Het is ook belangrijk - juist in een tijd van groot verdriet - transparant te zijn als het gaat om te kosten. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Ik wijs mensen ook op de mogelijkheid om desgewenst zelf online zaken te regelen zoals het zelf bestellen of zelfs zelf ophalen van de kist, het huren van een koelplaat of het zoeken naar een crematorium met een gunstig tarief. Je kunt mij zelfs ook alleen voor online diensten inhuren.”    

Johan besluit met een belangrijke tip: “Neem eens de tijd om na te denken over je eigen afscheid. Denk bij leven na wat je allemaal zelf zou willen. En deel dat met je naasten.”

Johan Uitvaartzorg
tel. 06-10122205
www.johanuitvaartzorg.nl