Wethouder Mark Lauriks opent de JOP samen met jongeren, jongerenwerkers en andere betrokkenen.
Wethouder Mark Lauriks opent de JOP samen met jongeren, jongerenwerkers en andere betrokkenen. Foto: Michel Lammerse

Jongeren Ontmoetingsplaats geopend in Elderveld

Algemeen

ARNHEM - In Elderveld is al langer behoefte aan meer voorzieningen voor jongeren. Daarom is er nu een Jongeren Ontmoetingsplaats neergezet. Een plek achter de sportvelden waar jongeren de ruimte hebben om elkaar op te zoeken zonder dat andere bewoners hier overlast van ervaren. Er werd daarnaast afgelopen jaar ook gewerkt aan meer activiteiten voor jongeren in de wijk. 

Wethouder Jongerenwerk en Leefbare wijken Mark Lauriks:  “Als je jong bent wil je graag een fijne plek in de wijk waar je je vrienden kunt ontmoeten. Met de nieuwe Jongeren Ontmoetingsplaats is deze plek er nu voor jongeren in Elderveld. Maar er is méér nodig om een wijk ook voor jongeren een fijne plek te maken. Daarom hebben we afgelopen tijd hard gewerkt aan het aanbod voor jongeren en de bijbehorende programmering van jongerenwerk. Want een ontmoetingsplek moet meer dan een hangplek zijn, het is ook een plek waar persoonlijke ontwikkeling een start krijgt.” 

 Fijne plek voor én door jongeren 

De gemeente is samen met jongeren aan de slag gegaan voor de invulling van de ontmoetingsplek. Tijdens een pizza-avond konden de jongeren aangeven wat zij belangrijk vonden voor hun plek in de wijk. Daar kwam bijvoorbeeld uit: banken om op te kunnen zitten, bestand tegen het Nederlandse weer, kan tegen een stootje en een mooie plek achter de sportvelden. 

Om ervoor te zorgen dat omwonenden geen last hebben van geluidsoverlast werden ook geluidsschermen aan het wensenlijstje toegevoegd. De Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) werd op donderdag 11 april door wethouder Mark Lauriks en de jongeren samen geopend.

 Meer te doen voor jongeren uit Arnhem-Zuid 

Na mondelinge vragen van de fractie van Arnhem Centraal in de gemeenteraad van Arnhem over onrust en overlast door jongeren in Elderveld werd vorig jaar de toezegging gedaan dat gemeente Arnhem zich ging inspannen voor méér activiteiten voor jongeren uit de wijk Elderveld en de Schuytgraaf. De Jongeren Ontmoetingsplaats is één van de resultaten die na deze inspanningen volgde.

Er zijn daarnaast ook nog andere stappen gezet. Zo is het jongerenwerk in de Schuytgraaf, Elderveld, de Laar en Elden opnieuw ingericht, draait jongerencentrum De Motion in De Laar weer, is er meer aandacht voor meidenwerk en is de Mobiele Ontmoetingsplaats bij de skatebaan in Schuytgraaf met behulp van jongeren opgeknapt. 

Ook zetten alle partijen in de wijk zich in om in minimaal drie schoolvakanties grote activiteiten voor jongeren te organiseren. Zoals een voetbaltoernooi in Elderveld in augustus vorig jaar en een groot e-sportevenement in Schuytgraaf aankomende meivakantie. Overlast door jongeren sneller in beeld dankzij jongerenwerkorganisaties AM-support, YFC, Powerplug en Pactum Straathoekwerk.