Afbeelding
Foto: Jos Zwaan

Debat over ‘de conditie’ van onze democratie

Algemeen

ARNHEM - ‘Wij kijken teveel naar ons eigen recht en te weinig naar dat van anderen”, zegt burgemeester Ahmed Marcouch, “als ik mij inzet voor de lhbti-gemeenschap krijg ik berichtjes van homo’s die mij feliciteren dat ik uit de kast ben.” De aanwezigen in Wijkcentrum Bakermat barsten in lachen uit. “Hetero’s dienen net zo goed op te komen voor homo’s en mannen net zo goed voor vrouwen”, vervolgt Marcouch, “meer dan over groepsrechten gaat de democratie over mensenrechten.”

Tachtig mensen hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn naar de voormalige Diaconessenkerk in het Burgemeesterskwartier gekomen om een avond lang na te denken over democratie. Hoe kunnen wij de democratie als ‘één mooist systemen die de mensheid ooit heeft ontworpen’ goed in conditie houden in ons land, terwijl die in angstige tijden wereldwijd belaagd wordt? 

“Geef alle gekozen politici een examen burgerschapskunde”, zegt een vitale zeventiger die opmerkt dat democratie zó vanzelfsprekend is geworden, dat ook de ouderen de vinger niet meer kunnen leggen op de ins en outs. En dat is nu wel nodig, vindt de zaal, om democratie goed te kunnen uitdragen. 

Oefenen

“De behoefte om ‘te oefenen’ met typisch democratische vaardigheden is groot: leer de jongeren overtuigen, onderhandelen, bemiddelen, compromissen sluiten. Op school, thuis, op het sportveld, op straat en in de jongerencentra. Zodat een goed idee het wint en wij slechte voorstellen kunnen vervangen”, zegt Marcouch over hoe democratie de samenleving vooruit helpt. 

“Waar wij juist mee moeten stoppen, is anderen de schuld te geven van schaarste aan woningen, zorg, onderwijs en veiligheid. De tekorten zijn het gevolg van politieke keuzen. Laten wij de overheid oproepen beter te functioneren, zoals investeren in woningcorporaties, scholen, zorgcentra, sociale advocatuur en politie. In instituten die zijn opgericht om onze sociale grondrechten goed te verankeren in de democratische rechtsstaat.”

Feestdag 

De commissie Zingeving van het Burgemeesterskwartier krijgt zin in een feestdag voor de democratie; wellicht op 5 mei, zo wordt geopperd aan de tafels. 

Marcouch, die met zijn landelijke commissie Versterken Weerbaarheid Democratische Rechtsorde in november onder het motto ‘Koester de democratie’ de ministeries een kleine twintig aanbevelingen presenteerde, oppert: “Wie weet is dat het begin van een landelijke viering van de Dag van de Democratie.” 

Afbeelding
Foto: Jos Zwaan ©2024