Afbeelding

Arnhemse jongeren lossen schulden af met maatschappelijke diensttijd

Algemeen

ARNHEM - Steeds meer jongeren raken in de financiële problemen. Het aantal jongeren onder de 24 jaar met schulden is in de afgelopen vijf jaar maar liefst met 70% toegenomen, meldt het Nibud. Dat kan leiden tot stress en schooluitval. Gemeente Arnhem biedt jongeren de kans om hun schulden af te lossen door het uitvoeren van een tegenprestatie via de maatschappelijke diensttijd (MDT). “Arnhem is de eerste gemeente die jongeren op deze manier helpt hun leven weer op de rit te krijgen”, aldus Elmay Claassen namens MDT. 

De deelnemende jongeren hebben weinig of geen afloscapaciteit en kunnen niet mee in de reguliere schuldhulpverlening. Ze hebben nauwelijks perspectief op een schuldenvrije toekomst. Gemeente Arnhem heeft bestaanszekerheid hoog op de agenda staan en neemt in het kader daarvan effectieve maatregelen. 

“Dankzij deze aanpak met MDT krijgen jongeren de kans om schuldenvrij te worden en weer mee te doen in de samenleving. Er wordt terugbetaald wat mogelijk is en verder wordt een maatschappelijke tegenprestatie geleverd via het MDT-project Time Of Your Life. Daarbovenop krijgen ze hulp en coaching om zichzelf te ontwikkelen.”

Dankzij de coaching en het uitvoeren van de maatschappelijke tegenprestatie, leren deelnemers veel over zichzelf en anderen. Dat helpt hen bij het maken van keuzes voor de toekomst. Jongeren doen bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij een sportschool in de buurt, houden eenzame ouderen gezelschap, werken mee op een bouwplaats of helpen andere jongeren in de rol van ervaringsdeskundige. Eén deelnemer bouwde zelfs een schuur om tot nieuwe ontmoetingsplaats voor jongeren uit de buurt.

Deelnemer Julia: “Ik ben erachter gekomen dat ik later bij een hondenpension wil werken. Dankzij MDT durfde ik stage te lopen bij een kinderboerderij. Dat had ik anders nooit gedurfd.”

Positie van jongeren versterken

“Steeds meer gemeenten zoeken naar manieren om jongeren met schulden te helpen. Het inzetten van de maatschappelijke diensttijd past daar goed bij, omdat er vaak meerdere problemen tegelijk spelen zoals stress, gezondheidsklachten en het maken van de verkeerde keuzes. Door jongeren actief te helpen bij hun positie in de samenleving, wordt de kans op toekomstige schulden tevens verminderd.”

Deelnemer Ismael: “Wij jongeren schamen ons soms om hulp te vragen. Maar om verandering te brengen, zul je dat tóch moeten doen. Dankzij MDT Time Of Your Life weet ik nu dat er hulp is en heb ik goede begeleiding gekregen. Ik kreeg hier weer toekomstperspectief en grip op mijn leven.”

Een effectieve aanpak

Dit programma is een ketenaanpak van gemeente Arnhem in samenwerking met MDT, Plangroep, Oprecht en het Jongeren Perspectief Fonds en heeft vele positieve effecten. Voor de jongeren zelf, omdat zij de kans krijgen om schuldenvrij te worden en zichzelf te ontwikkelen. Voor de schuldeisers, want zij krijgen dankzij deze aanpak een groter bedrag terug. En voor de gemeente zelf, want voor hen is het een kans om vele beleidsambities zoals jongerenparticipatie en het tegengaan van jeugdwerkloosheid vorm te geven.

“Uit een recente impactanalyse blijkt tevens dat de financiële baten van deze aanpak ruimschoots opwegen tegen de kosten: per jongere bespaart de gemeente duizenden euro’s. Dat komt voornamelijk voort uit besparingen op het gebied van uitkeringen en opvang.”

MDT is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. 

www.mdt.nl

Afbeelding