Gezamenlijke aanpak van criminaliteit en overlast.
Gezamenlijke aanpak van criminaliteit en overlast. Foto:

Gemeente Arnhem versterkt regie voor veiligheid en leefbaarheid

Algemeen

ARNHEM - Gemeente Arnhem heeft het Integraal Veiligheidsplan 2023 – 2027 (IVP) gepresenteerd. Daarmee versterkt de gemeente regie voor veiligheid en leefbaarheid

De gemeente neemt extra mensen in dienst en intensiveert de samenwerking met zowel de partners uit de veiligheidskringen als met het onderwijs, zorg, economie en dienstverlening. 

Voor de aanpak van overlastplekken komt er een regisseur Overlast en de coördinatoren voor Overlast en Zorg worden voortaan rechtstreeks aangestuurd door de gemeente. Verder zijn bij de gemeente recent tien extra handhavers begonnen. Burgemeester Marcouch over de verhoogde inzet: “Onze bewoners in de wijken van Arnhem-Oost lijden pijn door een tekort aan schoon, heel en veilig. Hoe meer wij doen voor veiligheid, des te beter werkt dat voor hun leefbaarheid.” 

Het IVP kent zes prioriteiten: wijkveiligheid, zorg en veiligheid, ondermijnende criminaliteit, digitale criminaliteit,  openbare orde/sociale onrust en jeugdaanpak.

Overlast

Wijkveiligheid heeft de hoogste prioriteit. De eerste Arnhemse regisseur Overlast gaat zorgen dat buurten per hotspot ‘schoon, heel en veilig’ worden en zet in om overlastgevers te stoppen. De overbewoning van panden en andere gevaarlijke situaties in huis gaat de nieuwe functionaris aanpakken met het ‘Interventieteam Panden’. Integriteitsonderzoeken, vergunningvoorwaarden en controles gaan daarbij helpen. Marcouch: “Wij hebben met ons allen al enorm veel werk verzet, ik vertrouw erop dat onze samenwerking tegen overlast gaat lijken op onze samenwerking in de Pedagogische wijk, waarin wij met ons allen bij onderwijs, zorg en welzijn doen voor de nieuwe generatie wat ouders in achtergestelde wijken in hun eentje niet kunnen.”

De nieuwe coördinatoren Overlast en Zorg werken voor zorg en veiligheid bij het Veiligheidshuis om zwaar huiselijk geweld en andere ernstig vergrijpen op te pakken. Volgens de methode van de Persoonsgerichte Aanpak (PGA) zoeken zij uit wat per persoon nodig is aan hulp, begeleiding, vorming en controle. Marcouch: “Vergeet onze samenwerking met de re-integratie officier jeugd niet, want we willen ook de jongeren uit detentie effectief reïntegreren.”

Controle

De inspanningen tegen ondermijnende criminaliteit beogen criminelen uit Arnhem te houden. Door hen vergunningen en andere faciliteiten te ontzeggen, voorkomt Arnhem dat onder meer de zorg in criminele handen komt. Bibob-onderzoek naar hun gedrag helpt; dus de gemeente Arnhem stelt een extra onderzoeker aan, want naast vestigingsvergunningen worden nu ook zorgcontracten onderzocht. Daarnaast worden branches en panden met grote regelmaat gecontroleerd door een breed interventieteam van politie en handhaving, waarbij zo nodig ook douane, inspecties en belastingdiensten aansluiten. In 2022 zijn in Arnhem dertig illegale hennepplantages geruimd, twintig harddrugslocaties opgerold en twintig panden gesloten.

Tegen gedigitaliseerde criminaliteit worden vooral ook ouderen, jongeren en het MKB getraind om hacking, phishing, whatsappfraude en sextortion vóór te zijn en de oudste generatie wegwijs te maken.

Ook openbare orde krijgt versterkte coördinatie, want juist in tijden van sociale onrust blijft Arnhem gastvrij voor evenementen, demonstraties en uitgaansgelegenheden, in samenwerking met tal van maatschappelijke organisaties en bedrijven. Radicalisering blijft een punt van zorg.

Jeugd

De Jeugdaanpak werkt met de methode van de pedagogische wijk, die jongeren vanaf wieg tot eerste baan opvoedt: naast thuis ook op straat, school, sportveld en werkplek; met wijkagenten, straatcoaches, docenten, jongerenwerkers, sporttrainers en sociale ondernemers. 

Zicht op Ondermijning telt 1770 jongeren met een hoog risicoprofiel voor drugscriminaliteit in Arnhem, terwijl in de stad 284 criminelen zijn uit een netwerk van 484 mensen die elk met 21 incidenten worden geassocieerd (Beke, 2022), daarom doet Arnhem er alles aan om ervoor te zorgen dat jongeren niet worden meegetrokken, maar op school vaardigheden ontwikkelen die hen uitzicht bieden op eerlijke manieren om geld te verdienen. 

Marcouch: “Wij hebben onderwijs en zorg nodig voor veiligheid en leefbaarheid. En omgekeerd. Want hoe wij ook ons best doen voor deugdelijk onderwijs, mooie woningen en schone lucht – zonder veiligheid werkt niets. Wij doorbreken de cirkel met de buurt; it takes a village to raise a child, zeggen de Afrikanen.”

Sinds het Rijk de aanpak Preventie met Gezag van Arnhem steunt, worden in Arnhem ook politie en justitie versterkt. De politie heeft een nieuwe jeugdagent voor de criminele aanwas, OM heeft zes mensen erbij, waaronder een zaakofficier en een criminoloog. Met de rechtbank onderzoekt de gemeente of het zinnig is om in Arnhem wijkrechtspraak te introduceren als bijdrage voor weerbare buurten tegen criminaliteit.

Burgemeester Marcouch in gesprek met vertegenwoordigers van verschillende diensten.