Bezoekers genieten van kunst in de openlucht.
Bezoekers genieten van kunst in de openlucht. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

The Colorfield Performance in Park Lingezegen: kunst van alle niveaus

Algemeen

ARNHEM - Vanuit Malaga komt hij een paar dagen schilderen in Park Lingezegen. Kunstenaar Paul Arts is in het park op de grens van Arnhem een van de deelnemers aan The Colorfield Performance, een Landart project van Dirk Hakze. Iedere dag worden zes panelen geschilderd. Die staan er tot 2 oktober.

Door Vincent Bos

Paul Arts (64) schildert sinds een jaar of tien. Liever had hij als tiener de kwast al gepakt, maar zijn ouders weerhielden hem ervan. Ze vonden het verstandiger dat hij een ander vak zou kiezen. Zo werd hij tandarts. Hij heeft dat beroep 35 jaar uitgeoefend.

Het schilderen gaat hem goed af. Hij heeft zich voor vijf dagen ingeschreven voor The Colourfield Performance. “Vijf jaar geleden heb ik al eens meegedaan. Toen had ik me spontaan aangemeld. Het beviel uitstekend. Je leert kunstenaars kennen, maakt veel contact. Het is een prachtig project.”

Emoties vastleggen

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze binnen één dag een schilderij maken. Daar heeft Paul geen moeite mee. “Zo werk ik thuis in Malaga ook. Als het werk binnen één dag niet goed is, houdt het op. Meestal gebruik ik olieverf. Nu werk ik met acryl en dat is toch lastiger. Het vergt een andere techniek, het is moeilijker om kleuren te mengen. Met olieverf kun je wat subtieler werken.”

En dat zegt de man die in één dag een boeiend portret heeft geschilderd. “Als je kiest voor het schilderen van portretten leg je emoties vast. Dat spreekt me aan”, aldus Paul Arts. 

Abstract figuratief

Even verderop is Ineke van Wandeloo (61) uit Limburg bezig. “Ik schilder al van jongs af aan. Altijd abstract figuratief. Ik heb me goed voorbereid en gekeken naar wat ik in één dag kan maken. Thuis werk ik in lagen, dat duurt langer. Dat kan hier niet.”

Sjaak Janssen (74) doet al voor de derde keer mee. Ook hij kiest voor abstract-figuratief. Je ontdekt de zomer en een hand in zijn doek. En een vogel die het geheel dynamiek geeft. “Het is lastig om in een dag te schilderen. Je loopt het risico dat het misgaat. Maar gelukkig is dat nu niet het geval.”

Lichte ballotage

Initiatiefnemer Dirk Hakze heeft op het terrein 510 panelen laten plaatsen. De kunstenaars hebben een uiteenlopend niveau. “Er zijn superprofessionals bij, maar ook kunstenaars die nog op de academie zitten en amateurs. Er is slechts een lichte ballotage”, zegt Hakze over het niveauverschil.

Heel divers

Jaap Koelewijn (79) uit Oosterbeek en Katja Mulder (73) uit Heteren zien dat verschil ook. “We houden van kunst en daarom komen we wel een paar keer kijken. Het werk is heel divers. Soms denk je dat je een kinderwerkje ziet. Maar het is al een hele prestatie dat kunstenaars het lef hebben om in één dag een schilderij te maken. Daarom is dit project een hartstikke leuk initiatief. Heerlijk om er doorheen te dwalen.”