Burgemeester Marcouch even 'op de bok', links dirigent Kanako Abe.
Burgemeester Marcouch even 'op de bok', links dirigent Kanako Abe. Foto: Rinus Baak.

Nieuw Reisorkest Arnhem trekt vol Musis

Algemeen

ARNHEM - “Er gaat niets boven echte optredens in echte theaters”, zegt burgemeester Ahmed Marcouch in Musis over het nieuwe Reisorkest Arnhem (ROA), genesteld bij El Ele in Presikhaaf. 

De veertigjarige dans- en muziekschool El Ele is het reisorkest begonnen met musici die kort geleden zijn afgestudeerd aan de conservatoria. Voor de première in Musis afgelopen zondag waren maar liefst acht gastmusici genodigd, klassiek geschoold, die bovendien allen les geven aan leerlingen van El Ele. Onder hen de zangeressen Esra Dalfidan en Shaza Hayek.

Op reis

“We zijn inmiddels geboekt voor het Concertgebouw Amsterdam en ook in Deventer. Wij nemen de muzikale verhalen van onze voorouders uit de hele wereld mee”, vertelt oprichter Nermin Cingöz. “De leerlingen maar ook hun families reizen gewoon mee met het Reisorkest Arnhem. En net als bij de dans krijgt de klassieke westerse muziek Armeense, Turkse, Spaanse en Joodse wereldinvloeden, met melodieën die veel families in de Arnhemse volkswijken herkennen.”

Cadeau

‘Een cadeau voor Arnhem’, zegt ze over het nieuwe Reisorkest Arnhem. “En vanuit Arnhem voor heel Nederland”, zegt Marcouch ad rem bij de opening van de première, tegelijk ook een feestelijk jubileumconcert voor veertig jaar El Ele.

Vaak treden gezelschappen op in schoolaula’s maar toch ziet Marcouch de scholieren graag naar echte concertzalen komen, mét hun ouders, vrienden en bekenden. “Want wat ons leven in de theaters élan, glans, geluk en diepte geeft, is goed voor iedereen. En als er veel nieuw publiek komt, zullen de theaters als Musis en Focus ook rekening houden met hun verlangens voor de programmering”, verwacht de burgemeester.

Marcouch hoopt dat het jongerenwerk de jongeren helpt om thuis te raken in nieuwe werelden zoals het theater. “Wij hebben hoge verwachtingen van ons jongerenwerk, zij zijn er niet om jongeren zoet te houden maar om jongeren te vormen.” 

Ambities

Zo is het bij sportactiviteiten met serieuze ambities waar het niet alleen gaat om tijd verdrijven of vermaak bieden maar waarbij projecten als Alleen Jij Bepaalt (AJB) furore maken. En zo ligt het ook bij het werk voor cultuureducatie. 

Daar komen uit onze volkswijken getalenteerde dansers, muzikanten en kunstenaars uit voort”, zegt Marcouch over de voorhoede uit een nieuwe generatie Arnhemmers die hij naar conservatoria en andere kunstopleidingen ziet gaan.

Afbeelding
Afbeelding