Vrijwilligers Landelijke Opschoon Dag .
Vrijwilligers Landelijke Opschoon Dag . Foto: ArnhemsHart.nl

Veel blikjes en flesjes opgeruimd tijdens Opschoon Dag in Arnhemse binnenstad

Algemeen

ARNHEM - Ruim 50.000 vrijwilligers deden zaterdag 18 maart mee met de Landelijke Opschoon Dag, aldus Ingrid Goethart namens de organisatie Nederland Schoon. “Die vrijwilligers maakten wijken, buurten, sloten, rivieren, bossen en pleinen belangeloos schoon van zwerfafval.” 

Jaarlijks zijn er twee grote opruimacties zoals de Landelijke Opschoon Dag en de World Clean Up Day. Heel veel afval wordt dan opgehaald zodat dit niet eeuwig in de openbare ruimte zwerft en zeer langzaam verteert. 

Neem als voorbeeld een bananenschil; deze heeft ongeveer twee jaar nodig om af te breken. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit.

Arnhems Hart deed ook dit jaar weer mee met een fijne groep die in de Arnhemse binnenstad afval opruimde. Verdeeld over twee groepen maakten zij een grote ronde waarbij geen enkele plek werd overgeslagen. Ondertussen genoten ze van een mooie zonnige dag en de diverse complimenten van de passanten.

Erik Wiessenberg van Stichting Arnhems Hart: “De opbrengst verschilt van vorig jaar, nu werden er meer blikjes en flessen opgeruimd. Dit heeft te maken dat er statiegeld op plastic flessen zit. Per 1 april komt er ook statiegeld op blikjes en dat zal hopelijk goed te merken zijn.” 

“Momenteel zijn er vrijwillige verzamelaars die al vroeg de plastic flesjes verzamelen en inleveren bij de supermarkten.” 

‘We horen dat 
vrijwilligers maandelijks zo rond de 150 euro aan statiegeld bij elkaar rapen’

“Op sommige blikjes zit al het statiegeld embleem en deze worden nu nog even bewaard door deze verzamelaars om ze na 1 april in te leveren. We horen dat men maandelijks zo rond de 150 euro aan statiegeld bij elkaar raapt.”

Het meeste zwerfafval ontstaat in de weekenden als mensen uitgaan en op weg naar huis wat fastfood en blikjes kopen om die verpakking vervolgens weg te gooien. 

“Een rondje zuidelijke binnenstad levert dan de dag erna gemiddeld zes volle vuilniszakken op. Vooral op parkeerplaats De Trans en bij Rozet ligt er erg veel, dat is de route vanaf de uitgaansgelegenheden.”

“Een geheel schone binnenstad zullen we nooit krijgen ondanks de vele inspanningen, maar we kunnen er samen wel een hoop tegen doen. Elke woensdagochtend lopen we met inwoners een gedeelte van de binnenstad af en doen gewoon ons werk. Daarnaast ruimen we de bijplaatsingen bij de ondergrondse containers op en melden we het als het te erg is. We zien dat de gemeente Arnhem deze meldingen goed oppakt en meewerkt, waarvoor ze wel een pluim verdient”, aldus Wiessenberg.

Arnhems Hart haalde tijdens de Landelijke Opschoon Dag zaterdag 18 maart zo’n 150 kilo zwerfafval op, waarbij het afval van Red Bull weer de kroon spande. 

De vrijwilligers werden na gedane arbeid weer gastvrij onthaald met een warm bakkie leut en soep met brood bij Anne&Max.