De vier turbines van Windpark Koningspleij langs de N325.
De vier turbines van Windpark Koningspleij langs de N325. Foto: Hans van den Bos

Windpark Koningspleij steunt duurzame projecten

Algemeen

ARNHEM - Beter een goede buur dan een verre vriend. Daarom helpt het Omgevingsfonds van Windpark Koningspleij initiatiefnemers van (kleine) duurzame projecten in de omliggende wijken van de vier turbines.

“De eerste aanvraagronde is op 28 februari afgesloten met een goede oogst”, zegt Hans van de Bos, secretaris van het Omgevingsfonds. “Het leverde in totaal twaalf aanvragen op, de een nog mooier dan de ander.” 

Kiezen

“Uit elk van de vijf betrokken wijken en het bedrijventerrein kwam tenminste één project. We zullen dus moeten kiezen want het te verdelen budget – bijna 9000 euro – is aanzienlijk minder dan we de komende jaren mogen verwachten. Dit vanwege het feit dat het windpark dit eerste jaar nog niet volledig operationeel was en daardoor minder stroom geproduceerd heeft.”

Een onafhankelijke selectiecommissie heeft uit de aanvragen zeven projecten geselecteerd die samen laten zien waar het Omgevingsfonds van Windpark Koningspleij voor staat: het vergroten van de leefbaarheid en duurzaamheid van de wijken en bedrijventerreinen.

Zeven projecten

De volgende projecten zijn in de prijzen gevallen: plantmateriaal voor de ontmoetingstuin in de Dedelstraat; isolatieglas voor (een deel van) buurthuis de Oosthof; een mobiele overkapping voor de ontmoetingsplek voor de wijk; bijen- en vlindertuin het Duifje in Malburgen; materialen voor de viering van ‘wijk Zilverkamp 50 jaar’ in Huissen; een rainsaver (regenwateropslag) voor de buurtbewonersgroep die de Torentuin verzorgt in het Broek en een zogeheten versnellingstafel verduurzaming voor de bedrijventerreinen.

Aanvragen

Bent u geïnteresseerd in bovenstaande projecten of wilt u wellicht zelf een aanvraag doen? (op 1 januari begint een nieuwe aanvraagronde), kijk dan snel op de website
www.windparkkoningspleij.nl.