Laat je eigen levensboek schrijven

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - SWOA geeft ouderen in Arnhem de mogelijkheid om hun levensverhaal door een vrijwilliger te laten opschrijven en te verwerken tot een levensboek. Wat levert het schrijven van je eigen levensboek je op? 

“Waarom een levensboek laten schrijven? Misschien omdat iemand tegen je zegt: ‘dat is net iets voor jou! Zo ging het bij mij”, vertelt Petra (82). Ze belde met SWOA en kreeg bezoek van twee vrijwilligers: de coördinator en een schrijfster. Er was meteen een klik met schrijfster Josefien. “Heerlijk dat iemand met aandacht naar je verhalen luistert. En dan ga je samen op pad. Vertellen en schrijven, lief en leed delen met de ander.”

Je levensverhaal - met alle ups en downs - deel je niet zomaar met iedereen Petra: “Dat was het eerste wat ik vroeg. Wat ik vertel, komt toch niet naar buiten? Daar moest ik op kunnen vertrouwen. Gelukkig kon Josefien mij geruststellen.” Josefien vult aan: “De verteller houdt altijd de regie, die bepaalt wat er wel en niet in het boek komt.” 

Tijd nemen

Petra: “Ik heb ervaren wat het met je doet als je vrijuit kunt praten met iemand die liefdevol luistert. Josefien liet mij in eigen tempo mijn verhaal vertellen. Zij trok ook weleens aan mij om meer te vertellen maar op een plezierige manier.” Josefien: “We bouwen het altijd op, meestal chronologisch. Ik hoef niet - zoals een verslaggever - het complete verhaal de andere dag af te hebben. Ik zeg altijd, ik kom nog tien keer hoor.”  

Petra: “Ik dacht niks meer te weten van vroeger. Maar gaandeweg kwamen er toch veel dingen naar boven. Josefien zocht en vond bijvoorbeeld op internet foto’s van mijn ouderlijk huis. Toen ik die bekeek, zag ik ineens mijzelf op die zolder spelen. En bij andere foto’s uit mijn geboorteplaats dacht ik: ja, dat heb ik gezien maar dat was ik helemaal kwijt. Mijn herinneringen schoten vaak alle kanten op. Dan vroeg ik me af: wanneer was dat ook alweer? Josefien heeft in het boek alles geordend en daardoor voelt het voor mij veel rustiger in mijn hoofd.”

“Als 82-jarige alleenstaande vrouw heb ik dit puur voor mezelf gedaan. Uiteindelijk heb ik het boek wel met een aantal dierbaren gedeeld.” Haar handen strijken liefdevol over het boek, ze pakt het beet, drukt het aan haar borst en zegt: “ja ik koester het boek, het hoort bij mij.”

Een levensboek over jezelf laten maken, is dat ook wat voor jou? Neem dan contact op met SWOA via tel. 026 - 3272266 of kijk voor meer informatie op www.swoa.nl/levensboek