Coöperatief wonen als oplossing voor wooncrisis

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - ‘Meer samen, minder ik’. Op dinsdag 22 november verzorgt Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem (CASA), in het kader van Heilige Huisjes, een programma over gemeenschappelijk wonen met Arie Langkeek, co-auteur van Operatie Wooncoöperatie.  

Denkend aan Holland zie je bescheiden rijtjeshuizen braaf in het gelid staan, in feite is de gemiddelde Nederlander ruimer behuisd dan veel andere Europeanen. We zouden niet alleen toekunnen met minder vierkante meters privédomein, het kan bovendien ook een stuk duurzamer en socialer. Arie Lengkeek, co-auteur van het boek Operatie Wooncoöperatie, houdt een pleidooi voor coöperatief wonen als oplossing voor de wooncrisis. Zijn betoog vormt de opmaat naar een discussie over alternatieve woonvormen en ontwikkeling. Waarom komen dergelijke initiatieven toch zo moeilijk van de grond in Arnhem?

Operatie Wooncoöperatie 

Operatie Wooncoöperatie vertelt de geschiedenis van ons wonen, waarom de wooncoöperatie uit beeld verdween en hoe de wooncrisis tot stand kwam. De oplossingen voor het gebrek aan betaalbare woningen die markt en politiek voorstellen, pakken de symptomen aan, maar bieden geen structurele vernieuwing. Dit boek stelt de gemeenschapseconomie centraal en positioneert de ‘wooncoöperatie’ als een alternatief tussen huur en koop. Niet de vraag ‘hoe wil ik wonen?’, maar het gezamenlijk vormgeven aan de vraag ‘hoe willen wij samenleven?’ is daarin leidend. Aan de hand van tien voorbeelden uit München, Wenen en Zürich wordt aangetoond dat het echt anders kan; uit de wooncrisis door gemeenschappelijk bezit.  

De bijeenkomst is in NiCo aan de Coehoornstraat 17 in Arnhem. Aanvang 20.00 uur. Entree: 5,00 euro (pin), studenten en leden van de CASA-sociëteit gratis. Aanmelden: mail naar rsvp@casa-arnhem.nl o.v.v. Heilig Verbond.