Afbeelding
Foto: Biodiversiteitswerkgroep

Arnhemse wijken weer een stukje groener

Algemeen

ARNHEM - De Biodiversiteitswerkgroep hield zaterdag 24 september in het kader van Burendag een vergroeningsactie. De werkgroep was actief in de Van Hasseltstraat en in de Sloetstraat. Bewoners hadden aangegeven graag te willen vergroenen en de werkgroep heeft hen hierbij ondersteund. Tegelijk staken ook bewoners in Klarendal de handen uit de mouwen en wel op twee locaties langs de Hommelseweg. 

Door de Biodiversiteitswerkgroep

In de Van Hasseltstraat in Sint Marten was tot voor kort maar weinig groen aanwezig. Bewoners hebben, met toestemming van woningbouwcorporatie Portaal, samen de handen uit de mouwen gestoken en vier grote geveltuinen aangelegd. “Het ziet er nu een stuk gezelliger uit!”

In de Sloetstraat in Sonsbeek is door ruimtegebrek besloten om de hoogte in te gaan, dus niet horizontaal maar verticaal vergroenen met klimdraden en klimplanten. “Verticaal groen zorgt ervoor dat je minder hoeft te verwarmen in de winter en het huis koeler blijft in de zomer, dat je minder geluidsoverlast ervaart en het vermindert hittestress en wateroverlast.”

Bij Buurthuis de Nieuwe Hommel konden de deelnemende bewoners gereedschap, plantjes en klimbevestiging afhalen en tussen de middag werd er samen geluncht. Ook de Hommelseweg deed mee en daar zijn extra geveltuinen aangebracht (ten noorden van de Leuke Linde) en is gevelgroen toegevoegd (tussen de Leuke Linde en verder naar beneden richting supermarkt).

“Hiermee hebben deze wijken weer een mooie bijdrage geleverd aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen! Mede hierdoor staat de gemeente Arnhem op moment van schrijven op de derde plek van grote gemeenten, vóór directe concurrent Nijmegen (op plek 10). Het kampioenschap loopt nog t/m 31 oktober.

Bewoners en Biodiversiteitswerkgroep konden dit niet alleen. Dank aan Bewonersoverleg Sint Marten/Sonsbeek voor het toekennen van wijkbudget om deze vergroeningsactie mogelijk te maken; De Groene Vos voor de biologische tuinaarde-compost en klusmateriaal; Arnhem Zoemt voor de bijvriendelijke plantjes; Buurthuis de Nieuwe Hommel voor de koffie en het onderdak en Platform Arnhem Klimaatbestendig en Buurtconciërge Perry voor de ondersteuning.

Wil jij ook een geveltuin of gevelgroen aanleggen? Vraag dan eerst toestemming aan bij de gemeente via www.arnhem.nl/groenebuurt en kijk voor tips en tricks op www.arnhemklimaatbestendig.nl.

De Biodiversiteitswerkgroep Sint Marten/Sonsbeek bestaat uit een tiental enthousiaste wijkbewoners die activiteiten organiseren om de wijk aantrekkelijker te maken voor mens, plant én dier. Ze zijn te bereiken via groenewijk@live.nl .

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding