Arnhemmer Koen Berfelo ruimt op.
Arnhemmer Koen Berfelo ruimt op.

Koen de Rommelraper maakt stad schoner

Algemeen

ARNHEM - HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. “Met behulp van de gratis te downloaden App kan dat en die is super eenvoudig in gebruik. Het burgerinitiatief telt inmiddels bijna 10.000 vrijwilligers. Eén van hen is Arnhemmer Koen Berfelo. 

Door Trudy Willems

Koen Berfelo (61) is geboren en getogen Arnhemmer. Hij is al langere tijd actief als vrijwillige Afvalonderzoeker bij ‘Schone Rivieren’ en noemt zichzelf ‘Rommelraper’. Regelmatig gebruikt hij daarbij de App HelemaalGroen. Hij raapt de rotzooi op op weg naar bioscoop, trein of de markt. Ook de plastic afvalzak die meegaat naar bos en strand vult hij moeiteloos. 

Veel voldoening

“Het is altijd ‘prijs’ en de voldoening is groot als de rommel is opgeruimd. Concreet actief zijn voor een beter milieu en direct iets kunnen bijdragen aan een gezondere en schonere wereld spreekt mij erg aan.”

“Gelukkig zijn in Arnhem de gemeentelijk afvalbakken niet afgesloten, zo kan ik de rommel altijd goed kwijt. Zelfs het scheiden van plastic, blik en ander afval is daardoor prima mogelijk!” 

Koen ziet graag meer mensen in zijn stad een afvalbak adopteren. Hij heeft er één in zijn eigen straat en dat helpt ècht tegen zwerfvuil. Wat hem betreft zet de gemeente Arnhem daar nog meer op in. “Ze is wel al heel goed bezig met onttegelen en vergroenen.”

De invoering van statiegeld op plastic flesjes heeft het rapen van Koen een extra dimensie gegeven. Als vrijwilliger bij de Voedselbank roept hij supermarktklanten op om hun statiegeld te doneren aan de Voedselbank. De flesjes die hijzelf opraapt dragen zo ook bij aan dit goede doel. Een win-win situatie waar hij blij mee is. 

Koen geniet van de positieve reacties die hij regelmatig krijgt, dat stimuleert om door te gaan. En wie weet inspireert het anderen om ook mee te gaan doen. “De HelemaalGroen app zorgt voor een gevoel van verbondenheid met de duizenden andere rommelrapers in ons land.”

ANBI Stichting HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken via app.helemaalgroen.nl. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. “Dankzij de huidige deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land.” 

Dit jaar zijn in Nederland al 144.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

De gemeente Arnhem telt 65 HelemaalGroen deelnemers en dat kunnen er meer worden. Er is dit jaar tot nu toe 237 kilometer opgeschoond, waarvan 150 door Koen zelf. “Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.”

www.helemaalgroen.nl of kijk op app.helemaalgroen.nl