Afbeelding

De West Arnhemsche Muziekvereeniging bestaat honderd jaar: Jubileumfeestweekend

Algemeen

ARNHEM - De West Arnhemsche Muziekvereeniging bestond op 29 juni precies100 jaar. De club heeft zich ontwikkeld van een fanfare van spoorwegarbeiders in de wijk Lombok, naar een echte wijk-muziekvereniging met een eigentijds fanfareorkest, leerlingenorkest, slagwerkgroepen voor kinderen, jongeren, volwassenen en mensen met een beperking. 

De vereniging staat midden in het wijkgebeuren van Arnhem-West. Waar we landelijk bij fanfares en harmonieën een trend zien van vergrijzing en daling van het aantal deelnemers, groeit de WAMV juist en zijn kinderen en jongeren een belangrijke doelgroep. De vereniging telt zeventig leden in de leeftijd van 6 tot 76 jaar.
De WAMV treedt op in de wijk tijdens Sinterklaas en Koningsdag en het wijkfeest en de Airborneherdenking. De overige Arnhemmers kennen de WAMV misschien van de voorstellingen van muziektheater ‘De Plaats’ of van het evenement de ‘Arnhem Shuffle’ in april. WAMV viert 100 jaar met een feestweekend voor iedereen op ‘Arnhems Buiten’.

Bij de slagwerkgroepen wordt gebruik gemaakt van instrumenten en ritmes uit de hele wereld.  Regelmatig musiceren het fanfareorkest en de slagwerkers samen. Vanuit de slagwerkgroepen worden nu instrumenten ingezet zoals grote Japanse taiko-trommels en Afrikaans slagwerk. Waar bij de  fanfare alle partijen uitgeschreven zijn is bij de slagwerkers alles wat losser. Daar wordt meer gewerkt vanuit de sfeer die we kennen van sambagroepen en dweilorkesten. Het mooie is dat de WAMV het experiment niet uit de weg gaat en met veel enthousiasme zijn weg zoekt in de mogelijkheden van deze samenwerking.   

Speciale aandacht is er bij de WAMV voor inclusie. De muziekvereniging speelt een voortrekkersrol in Arnhem ten aanzien van mensen met een beperking. Al twintig jaar musiceren leerlingen van de WAMV samen met kinderen en jongeren van revalidatiecentrum Klimmendaal. Vorig jaar is de slagwerkgroep ‘Music Unlimited’ opgericht voor volwassenen met een verstandelijke beperking. De groep treedt al regelmatig op, met de andere slagwerkers van de WAMV of het fanfare-orkest. 

 Het weekend van 2 en 3 juli viert de WAMV haar eeuwfeest met twee grote evenementen voor de hele stad op ‘Arnhems Buiten’ (KEMA-terrein) Op zaterdagavond 2 juli treedt de WAMV op met gastartiesten als Lavalu, Emile Hartkamp en Guus Tangelder.
Bekende Arnhemmers kiezen een verzoeknummer, die worden uitgevoerd door de WAMV. De Big Bounce Band verzorgt de swingende afterparty.
Op zondagmiddag 3 juli komt slagwerkformatie Percossa speciaal naar Arnhem om slagwerkworkshops te verzorgen voor iedereen met een passie voor trommelen. Voor beginners en gevorderden van alle leeftijden. Deelnemers kiezen twee workshops uit drie stijlen: Braziliaans, Japans en Afrikaans slagwerk.
Meld je aan als beginner of gevorderde. Kaartjes jubileumconcert kosten tien euro en deelname slagwerkdag 12,50 euro. Informatie en kaartverkoop via www.wamv.nl.