Samen herinneringen ophalen.
Samen herinneringen ophalen. Foto: Eredivisie CV

Vitesse Football Memories: samen voetbalherinneringen ophalen

Algemeen

ARNHEM - Om het in sporttermen uit te drukken: Vitesse Football Memories is een voltreffer. Het project spreekt demente ouderen aan. Het is onderdeel van Vitesse Betrokken. Daarmee benadrukt de voetbalclub zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het project bereikt steeds meer mensen. 

Door Vincent Bos

Vitesse Betrokken is er voor jong tot oud. Bij de ene doelgroep ligt het accent op een gezonde levensstijl, bij een andere groep op participatie in de samenleving en sociale activering. “Wij spelen in op maatschappelijke vraagstukken. Denk daarbij aan bewustwording van een gezonde levensstijl, arbeidstoeleiding en sociale projecten als Football Memories. We bezoeken scholen en dan komen in de groepen 3 tot en met 8 onderwerpen aan de orde als bewegen, alcohol, voeding en ontspanning. We zijn inmiddels op 20 basisscholen actief en bereiken daarmee 3.000 tot 4.000 kinderen”, zegt manager Kevin Janssen van Stichting Vitesse Betrokken. 

Hij geeft aan dat spelers van Vitesse zich voor het project inzetten. “We vragen kinderen bijvoorbeeld om een eetdagboek bij te houden. Dat heeft vooral effect als we een film laten zien en de vraag door een speler wordt gesteld. Hij geeft aan wat hij op een dag eet en dat hij veel water drinkt. Dan vraag hij aan de kinderen: ‘Wat eten jullie?’ Een dag later zie je dat de eetdagboeken zijn ingevuld. De spelers zijn onze ambassadeurs. Omdat we op 20 scholen actief zijn, hebben we ook 20 ambassadeurs.” 
Een succesvol project is zonder meer Vitesse Football Memories. Samen voetbalherinneringen ophalen is daarbij het uitgangspunt. Onder leiding van vrijwilligers ontmoeten ouderen elkaar en duiken ze in het rijke voetbalverleden van de Arnhemse club.

“Het gaat ons erom hoe we demente ouderen iets meer kunnen stimuleren”, zegt projectmanager Femke Maat van Vitesse Football Memories. “Het korte termijngeheugen van deze mensen gaat niet altijd volgens plan, maar als ze herinneringen ophalen aan wat langer geleden is, bloeien ze helemaal op. Het is een landelijk project en opgepakt door Vitesse.” 

De vrijwilligers nemen memorabilia mee en spullen uit het Home of History van Vitesse, van oude voetbalschoenen tot oude ballen. En spelerskaarten van onder meer Charly Bosveld en Frans de Munck, twee spelers uit het glorierijke verleden van de club. 

“Football Memories is een dierbaar project. Met prachtige resultaten”, zegt ook Janssen. Hij wijst op beelden van een man met dementie die wordt meegenomen naar stadion Gelredome. “De man heeft zichtbaar plezier. Dat wordt onderstreept door zijn dochter die aangeeft dat ze hem al heel lang niet zo gelukkig heeft gezien.”

Het project is aanvankelijk opgezet voor een verzorgingshuis. Inmiddels bezoeken de acht vrijwilligers drie zorgcentra. De deelnemers zijn zowel mannen als vrouwen. 

Door naar de zorgcentra te gaan worden meer mensen bereikt. De drempel van vervoer is weggevallen. Gemiddeld bezoeken 25 tot 30 ouderen met geheugenproblemen de activiteiten.