Veel plezier voor hond én baasje.
Veel plezier voor hond én baasje. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Kynologenclub Arnhem en Omstreken bestaat 100 jaar

Algemeen

ARNHEM - Hij zegt het met grote stelligheid. Voorzitter Peter van Bruxvoort weet wel zeker dat de Kynologenclub Arnhem en Omstreken tot de top vijf van Nederland behoort. Zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht. Dat komt zeker ter sprake als de club volgende maand het eeuwfeest viert.

Door Vincent Bos

Hij heeft zeker recht van spreken. Want de cijfers zijn indrukwekkend. De Kynologenclub Arnhem en Omstreken telt liefst duizend leden. Ze zijn weliswaar niet allemaal even actief, maar wie zich eenmaal bij de club heeft aangesloten, gaat niet meer weg. Dat is clubliefde ten voeten uit.

De afgelopen twee jaar is de populariteit van de club enorm toegenomen. Zozeer zelfs dat er nu een wachtlijst is om lid te kunnen worden. Alle cursussen zitten vol en alle velden zijn bezet.

“Nederland telt 63 kynologenclubs maar wij zijn de goedkoopste. Daar streven we wel naar”, zegt Peter van Bruxvoort (69), sinds 2015 voorzitter van de vereniging die zetelt aan de Drielsedijk in Arnhem. Daar ligt een groot terrein voor alle trainingen en wedstrijden. De dinsdag uitgezonderd, zijn er dagelijks activiteiten. Het is er altijd druk.

De vereniging scoort ook kwalitatief. “Bij ons wordt op hoog niveau lesgegeven. We hebben 25 erkende instructeurs. Het gaat om mensen die een diploma hebben dat door de Raad van Beheer, in Nederland de overkoepelende organisatie, wordt uitgereikt. Daarvoor moeten ze elkaar jaar weer punten halen”, geeft de voorzitter aan dat op die manier de kennis op peil blijft.

Aan kynologenclubs in Gelderland is bepaald geen gebrek, maar de vereniging uit Arnhem heeft leden uit de wijde omtrek. Van de Betuwe tot aan Dieren en Apeldoorn. En dan te bedenken dat er ook veel commerciële partijen zijn. Het geeft wel aan dat de Kynologenclub Arnhem en Omstreken er goed op staat en een uitstraling heeft waarop bestuur en leden trots mogen zijn.

De kynologenclub biedt cursussen aan op het gebied van gehoorzaamheid, sport en spel en agility (behendigheid). En er is een training voor puppy’s. Daarvoor bestaat elke keer grote belangstelling. Het zijn cursussen voor alle rassen. De laatste tijd zijn vooral labradoedels en teckels populair.

Grote show

De kynologenclub Arnhem en Omstreken organiseert elk jaar een Pinkstershow, een evenement waar velen naar uitkijken. Daarvoor moet je op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni in Gorinchem zijn. “Dat is een grote show. Er doen 1600 tot 2000 honden aan mee”, zegt Van Bruxvoort die zelf een Lakeland Terriër heeft.

De Kynologenclub Arnhem en Omstreken is op 9 juni 1922 opgericht door een aantal enthousiastelingen met als doel het organiseren van matches, wandeltochten, tentoonstellingen en lezingen. Het eeuwfeest wordt dit jaar gevierd in het weekend van 11 en 12 juni. Eerst met een receptie en aansluitend een feestavond voor leden en vrijwilligers. Zondags is de familiedag.

Voor meer informatie: Postbus 30089, 6803 AB Arnhem, tel. 026 – 382 06 27 of kijk op de website
www.kynologenclubarnhem.nl.