Gytha van der Veer (links) en Etske Thie zijn aan het flyeren voor de petitie van de Arnhemse Klimaatcoalitie.
Gytha van der Veer (links) en Etske Thie zijn aan het flyeren voor de petitie van de Arnhemse Klimaatcoalitie. Foto: Hilde Wijnen

Klimaatcoalitie start petitie om klimaatnoodstand uit te roepen

Algemeen

ARNHEM - Dat de komst van corona een crisis heeft veroorzaakt, is niemand ontgaan. De andere crisis, die van het klimaat, krijgt volgens de Arnhemse Klimaatcoalitie te weinig aandacht. En dat terwijl die groter en ernstiger is. Daarom is de groep een petitie gestart waarin het de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland oproept de klimaatnoodstand uit te roepen. Initiatiefnemer Etske Thie legt uit waarom dat zo belangrijk is.

Door Hilde Wijnen

“Twee jaar geleden zag ik een lezing waarin drie scenario’s werden geschetst van wat ons en onze planeet te wachten staat. Ik schrok me te pletter. Ondanks dat we het niet zien, is er een ramp aan het gebeuren. We moeten de opwarming van de aarde binnen de anderhalve graad houden, anders zijn we de klos. We zitten er nu 0,3 procent vanaf. Hoe kan het dat ik dit niet wist? Waarom heeft niemand mij dit verteld? Dit is echt verschrikkelijk!” 

En toen? “Eerst ging ik lezen. Over klimaatverandering en waarom dit verhaal niet breder verteld wordt. Ook heb ik me aangesloten bij allerlei groepen, zoals Extinction Rebellion en Fridays for Future (red. aangesloten bij de Klimaatcoalitie). En ik heb het bestuur aangeschreven van de school waar ik werk en ben klimaataanjager geworden. Ik was altijd wel groen bezig - tweedehands kleding kopen, dingen zelf maken en recyclen - maar sinds de lezing is het mijn levensmissie geworden. Ik werk drie dagen als juf en de overige vier doe ik alles wat ik kan om mensen bewust te maken. Het is een rotverhaal, maar iedereen moet dit weten.” 

En de klimaatnoodtoestand uitroepen helpt daarbij? “Als de politiek zoiets uitspreekt, dan erken je dat de klimaatcrisis urgent is. Zo’n woord doet iets. De Verenigde Naties hebben het ook geadviseerd: landen, provincies, steden, roep de noodtoestand uit. Wat hebben we nog om het tij te keren? Acht, tien jaar? De crisis is nú. En er zijn zoveel oplossingen mogelijk. Het kán gewoon!”

Dat klinkt goed! Wat kunnen mensen doen, behalve de petitie ondertekenen? “Op onze website zijn 85 oplossingen te lezen om klimaatverandering aan te pakken. Elke transitie doet natuurlijk pijn, maar ik geloof echt dat als je individueel met mensen spreekt, iedereen zich kan vinden in de veranderingen die nodig zijn. Maar dit moet niet alleen vanuit burgers komen. Bedrijven, en zeker ook de politiek, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Klimaat is niet links of rechts. Het gaat ons allemaal aan. Als je kijkt naar het gedeelde belang, dan kun je iets moois maken.” 

Veel werk aan de winkel en nog maar weinig tijd. Heb je hoop dat het goedkomt? “Altijd. Anders zou ik dit niet kunnen. Ik ken zo veel mensen die staan te springen om de wijken rond te gaan om te informeren, te helpen en mee te denken, desnoods in hun vrije tijd. Het is een kwestie van de moed vinden om op de lange termijn te denken. Er is geen perfecte manier om dit te doen, maar het kan. Echt!”

De petitie wordt 16 februari aangeboden aan de Arnhemse gemeenteraad.

Meer informatie en petitie-ondertekening: www.klimaatcoalitie.org/klimaatnoodtoestand