Leerlingen en teamleden van Het Mozaïek.
Leerlingen en teamleden van Het Mozaïek.

Het Mozaïek biedt Excellent onderwijs aan nieuwkomers

Algemeen

ARNHEM - ‘Excellent onderwijs’. Zo luidt de conclusie van de onderwijsinspectie ten aanzien van het onderwijs dat basisschool het Mozaïek (locatie Groningensingel) in Arnhem biedt aan asielzoekerskinderen. Deze week heeft de school ‘het koffertje’ ontvangen met daarin het predicaat Excellente School 2021/2022 - 2024/2025. 

Het Mozaïek verzorgt onderwijs aan asielzoekerskinderen in Arnhem-Zuid die in afwachting van hun asielzoekersprocedure in de Proces Opvang Locatie (POL) wonen. Op deze school zijn kinderen vaak maar kort aanwezig. Vaak 3 tot 6 weken, soms langer. Daarna stromen ze uit naar een nieuwe school. De leerlingen hebben diverse culturele- en sociaal economische achtergronden en spreken over het algemeen weinig tot geen Nederlands. 

Speciaal voor deze kinderen heeft Het Mozaïek een onderwijsaanpak ontwikkeld dat zich richt op twee pijlers: schoolgewenning en taalgewenning. Zij bieden nieuwkomers een gedegen en doelgericht onderwijsaanbod voor het leren van het eerste Nederlands en het wennen aan het Nederlandse onderwijssysteem. Dit onderwijsaanbod is door de inspectie beoordeeld met het predicaat Excellent. 

Juryrapport  

Het predicaat ‘excellente school’ gaat naar scholen die kwalitatief goed onderwijs bieden en zich met hun specifieke onderwijsprofiel ook nog eens onderscheiden van andere scholen. De jury is onder de indruk van de wijze waarop het Mozaïek een doordacht en veelomvattend beredeneerd aanbod heeft gerealiseerd voor asielzoekerskinderen in de basisschoolleeftijd, zo is terug te lezen in het juryrapport. 

Een goede start en gelijke kansen 

Het team van Het Mozaïek, dat dit lesaanbod zelf heeft ontwikkeld, is trots op het predicaat. “Het doel is altijd geweest een goede, prettige en rustige onderwijsomgeving te creëren, waar kinderen soepel in- en uitstromen. Waar we elk kind bedienen op zijn of haar niveau. En waar kinderen met veel plezier naar school gaan. Dat is gelukt, daar mag het team trots op zijn”, aldus Carola Peters, directeur van de school. “Wij willen op deze manier bijdragen aan een goede start in het Nederlandse onderwijs, in een voor ouders en kinderen onzekere en stressvolle periode. Hierdoor krijgen ook deze kinderen gelijke kansen.” 

Onderwijs is voortdurend in ontwikkeling 

“De totstandkoming van het onderwijsaanbod is een continu proces”, legt Ank Stekelenburg, coördinator van de locatie uit. “Als team zijn we voortdurend ons eigen onderwijs verder aan het optimaliseren. We borgen wat werkt, we stellen bij waar nodig. Daarnaast blijven we goed luisteren naar onze veranderende doelgroep. Onderwijs is voortdurend in ontwikkeling en wij passen ons aanbod daarop aan. Stilstand is achteruitgang.” 

'Het koffertje'