Minder verspilling en meer plantaardig voedselaanbod met ‘Gelderland van Morgen’

ma 6 dec 2021, 11:22 Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Provincie Gelderland gaat ondernemers in de horeca, zorg, catering en retail ondersteunen bij het verduurzamen van het voedselaanbod. “De focus ligt daarbij op meer plantaardig eten en minder voedsel verspillen. Zodat we zorgvuldig omgaan met grondstoffen en minder CO2 uitstoten. Ook is er aandacht voor meer lokale, duurzame producten op de kaart en in het schap. Het programma start in januari 2022 onder de naam ‘Gelderland van Morgen’”, meldt de provincie.

“Ondernemers die meedoen starten met een scan die inzicht geeft in de impact van de gerechten die nu geserveerd worden en welk voedsel er wanneer wordt verspild. Vervolgens kiest de ondernemer zelf waar hij/zij mee aan de slag wil. Ondernemers worden hierbij geholpen met kennis, praktische handvatten en tools om impact te maken én te meten door Greendish.”

Joris Heijnen, directeur Greendish: “Met het programma zetten we een flinke ambitie neer. Zo willen we in de horeca, catering en zorg meer dan 10 miljoen borden ‘vergroenen’ en 15 tot 25 procent minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30 tot 40 procent. Met de supermarkten maken we aparte afspraken. Naast een duurzaam aanbod gaat het daarbij ook om de positionering van deze producten. Alles gericht op het helpen en verleiden van consumenten en ze daarbij een duwtje in de rug te geven tot duurzame aankopen.”

Ondernemers die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via https://www.greendish.com/gelderland-van-morgen. De uitvoering van het programma wordt met tal van partners gedaan voor een zo groot mogelijk bereik en impact. 

Doel

Provincie Gelderland wil de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50% verminderen. Daarnaast wil provincie Gelderland de dierlijke eiwitconsumptie van consumenten verminderen en het aandeel plantaardig eiwit in de totale consumptie vergroten. Zo werkt Gelderland aan zorgvuldiger gebruik van grondstoffen en een klimaatneutraal Gelderland in 2050.