Erik te Velthuis geeft studenten vast een voorproefje van hetgeen ze gaan leren.
Erik te Velthuis geeft studenten vast een voorproefje van hetgeen ze gaan leren. Foto: Papendal

Rijn IJssel leidt koks op voor topsport

Algemeen

ARNHEM - Goede voeding bereiden. Voedsel waar een topsporter nóg beter van presteert. Dat is waar het in de kern om draait bij het keuzedeel Topsportkok. Dankzij een intensieve samenwerking tussen Rijn IJssel en sportcentrum Papendal kunnen mbo-studenten hieraan binnenkort deelnemen. Doel is sporters te ondersteunen bij hun ultieme missie: goud of een kampioenschap behalen.

De eerste lichting studenten, die vanaf maandag 22 november deelnemen aan het keuzedeel, heeft woensdag alvast een voorproefje gekregen. Op de Arnhemse locatie van Vakschool Wageningen kwamen onder anderen de chef-koks van Papendal, Vitesse en NEC bijeen om te vertellen wat er allemaal komt kijken bij het bereiden van topsportvoeding. Daarbij gaat het veelal om de details, zo benadrukten zij.

Aansprekend én gezond

“De klassieke kok wordt vaak ingehaald door maatschappelijke ontwikkelingen; het ontbreekt hem aan kennis en kunde om juist voor bijzondere doelgroepen aansprekende, gezonde, lekkere voeding te bereiden. Juist daarom is dit keuzedeel zo belangrijk en innovatief”, zegt Ingmar van Bostelen. Hij is docent Consumptieve Technieken bij Rijn IJssel Vakschool Wageningen.

Sportcentrum Papendal is blij met de samenwerking, zegt manager Topsportrestaurant Erik te Velthuis. “Wij zijn enorm trots dat wij een significante rol mogen spelen bij het nieuwe keuzedeel aan Rijn IJssel. Hiermee dragen wij bij aan nieuwe talenten in deze branche.”

Over het keuzedeel

Het keuzedeel is tot stand gekomen met steun van onder meer KNVB Campus, FC Twente, Vitesse en NEC. Ook topcentrum voor voeding en beweging Eat2Move schaart zich achter het initiatief. Alle partijen delen de visie dat goede voeding op topsportniveau het verschil kan maken tussen winst of verlies. 

“Het nu ontwikkelde keuzedeel is er één dat tot voor kort niet beschikbaar was in Nederland. Het verbindt de wetenschap over gezonde voeding en inspanning met de gastronomie én biedt een goede basis om deze combinatie in praktijk te brengen. Studenten leren de kernwaarden uit de diëtetiek vertalen naar het bereiden van lekkere, gezonde, functionele voeding voor topsporters. Dit maakt (leerling)koks klaar voor de toekomst en versterkt hun positie op de arbeidsmarkt”, aldus Rijn IJssel.