Muziektheaterspektakel Op het puin van Rozet en De Plaats wint Gelderse Roos Juryprijs 2021.
Muziektheaterspektakel Op het puin van Rozet en De Plaats wint Gelderse Roos Juryprijs 2021. Foto: jan Adelaar

Gelderse Roos Juryprijs voor ‘Op het Puin’

Algemeen

ARNHEM - Erfgoed Gelderland verraste deze week de winnaars van de Gelderse Roos Prijs 2021 met een bezoek. Rozet en Muziektheater De Plaats overtuigden de jury en wonnen de Gelderse Roos Juryprijs met het muziektheaterspektakel ‘Op het Puin’. 

Het project met de meeste publieksstemmen en daarmee de winnaar van de Gelderse Roos Publieksprijs, is het boek en de bijbehorende website: ‘Elburg en Omstreken in Oorlogstijd, 1940-1945’, van de Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop. 

De Gelderse Roos Prijs geeft een podium aan erfgoedprojecten met impact, stimuleert creativiteit en zet vrijwilligers in het zonnetje. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door Erfgoed Gelderland. Dit jaar stond daarbij de vraag centraal: Wat heeft u het afgelopen jaar gedaan om in contact te blijven met uw vrijwilligers en uw publiek? Erfgoed Gelderland ontving 24 uiteenlopende projecten van stichtingen, musea en verenigingen door heel Gelderland. Dit varieerde van audiotour tot escaperoom en van boek tot toneelvoorstelling. Op 15 november zijn de juryprijs en publieksprijs uitgereikt. De winnaars ontvingen 1000 euro en een tastbare Gelderse Roos gemaakt door CODA ExperienceLab.

Theaterspektakel ‘Op het Puin’ winnaar van de juryprijs

De jury, bestaande uit kenners van het Gelderse erfgoedveld, boog zich over de 24 inzendingen. Uiteindelijk volgde een unaniem besluit: ‘Op het Puin’, van Rozet en Muziektheater De Plaats is de winnaar van de Gelderse Roos Juryprijs. Met deze coproductie bliezen beide organisaties gezamenlijk het werk ‘Op het Puin’ uit 1946 van componist Robert de Roos 75 jaar na dato nieuw leven in. 

De jury omschreef het als een ontroerend en treffend initiatief: ‘Een muziekstuk dat herontdekt wordt in het archief en dan op deze manier in coronatijd meerdere generaties en verhalen aan elkaar verbindt. Ook de samenwerking tussen Erfgoedcentrum Rozet en de Muziektheater is sterk en de inzet van meer dan 100 gezichten uit de stad in coronatijd is uniek’.

Publieksprijs

Gedurende de maand september kon ook het publiek stemmen op de verschillende projecten. In totaal zijn er 5293 unieke stemmen binnengekomen via de website, verdeeld over de 24 projecten. De winnaar met 1055 stemmen was het project: ‘Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945’ van de Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop. In het kader van 75 jaar bevrijding maakte de vereniging een omvangrijk herdenkingsboek met een ondersteunende website over Elburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het omvangrijke boek (480 pagina’s) is samengesteld door de Elburger historicus Willem van Norel. De vereniging deelde het onder meer op scholen uit, met veel positieve reacties tot gevolg.

Eervolle vermeldingen

Er zijn veel mooie projecten ingezonden dit jaar. Voor zowel de juryprijs als de publieksprijs maakte Erfgoed Gelderland eerder een top drie bekend. Voor de juryprijs stond ‘Op het Puin’ in de top drie samen met ‘Hart van Loil’ en ‘Van Lymborch Draait Door!’ 

Met ‘Van Lymborch Draait Door!’ maakte Stichting Maelwael Van Lymborch in 2020, als alternatief voor hun jaarlijkse festival, een middeleeuwse talkshow, vol lezingen, geschiedenis en meer. 

Met het project ‘Hart van Loil’ wil Stichting Hart van Loil een nieuwe culturele en maatschappelijke invulling geven aan kenmerkende gebouwen in het centrum van het dorp Loil. Het project haalde met 627 stemmen ook de tweede plaats voor de publieksprijs. 

Op de derde plaats stond het project ‘Vlasoven te Veene’ met 574 stemmen. Met dit project wil de Stichting Vlasoven te Veene de oude vlasoven verhuizen en beter zichtbaar maken, om zo de geschiedenis van vlasbouw in de Achterhoek te belichten. 

Op erfgoedgelderland.nl vindt u meer informatie over de prijs en de genomineerden.

Afbeelding
De Gelderse Roos gemaakt door CODA ExperienceLab.
Elburg en omstreken in oorlogstijd van Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop wint Gelderse Roos Publieksprijs 2021.