Cheyenne Löhnen maakt korte film over seksueel geweld binnen een relatie. In Willemeen wil ze erover in debat .(Foto: Ellen Koelewijn)
Cheyenne Löhnen maakt korte film over seksueel geweld binnen een relatie. In Willemeen wil ze erover in debat .(Foto: Ellen Koelewijn) Foto:

Film stelt seksueel geweld tegen vrouwen aan de kaak

Algemeen

ARNHEM - Ze speelt de hoofdrol in haar eigen film. Actrice en model Cheyenne Löhnen wilde per se een film maken die het seksueel geweld tegen vrouwen aan de kaak stelt. Omdat ze zelf slachtoffer is en veel van haar naasten hetzelfde is overkomen. Door de onderwerpkeuze is het een heftige film geworden.

Door Vincent Bos

 Cheyenne Löhnen (24) uit Arnhem heeft al in verscheidene korte films gespeeld. De actrice was vaker op het doek dan op het toneel te zien. Ze leverde een bescheiden bijdrage aan de serie Keizersvrouwen die op NPO 1 te zien is geweest.

Ze studeert aan de Film Actors Academy Amsterdam. De korte film Afloat is haar afstudeerproject. De regie is in handen van Jan Pool met wie Cheyenne Löhnen het script geschreven heeft.

Hart onder de riem

“Ik heb altijd al actrice willen worden en ben goed onderweg. Inmiddels heb ik in tien korte films gespeeld. Ik wilde een persoonlijke film vanuit mijn eigen ervaring met seksueel geweld en dat van mijn naasten die er slachtoffer van zijn geworden. Die ervaring had best veel gevolgen op mijn persoonlijk leven. Dat ben ik van mij af gaan schrijven. Als een soort verwerkingsproces. Het is begonnen met een notitieblok met tachtig bladzijden. Iemand opperde het idee er een film van te maken”, legt ze uit hoe Afloat is ontstaan.

Inmiddels gaat het stukken beter met haar. “Met de film wil ik anderen helpen en een hart onder de riem steken. Veel van mijn naasten die me aan het hart gaan hebben een ervaring met seksueel geweld. Dat is ook wel eens flink misgelopen. Dat motiveerde mij om deze film te maken. Het is belangrijk dat er meer bewustzijn komt. Belangrijk voor mannen en vrouwen, al overkomt het de vrouwen veel vaker”, zegt ze.

“Het betreft veelal jonge mensen die niet goed geïnstrueerd zijn om aan te geven waar de grens ligt. In negen van de tien gevallen is de scheidingslijn niet goed zichtbaar. Je vindt elkaar leuk en je wil intiem zijn. Je wil niemand afwijzen. De vraag is: wanneer is neen ook neen. Iets onschuldigs kan iets groots worden. En dat gebeurt nog steeds te veel.”

Krachtige boodschap

Cheyenne Löhnen voelt zich nu goed en daarom kan ze erover praten. De film is de laatste stap in het verwerkingsproces. Voor anderen kan het de aanzet zijn om stappen te zetten. “Aan het eind van de film tonen we een disclaimer dat wie hulp nodig heeft, die kan vinden. We werken samen met het centrum voor seksueel geweld. De film is bedoeld om slachtoffers te helpen. Het is een film met een boodschap. Ik hoop dat veel mensen de ernst van de situatie gaan inzien." Afloat is een rauw en realistisch portret over de veerkracht van een vrouw.

Ze wil met haar eigen productie naar filmfestivals in binnen- en buitenland. De film duurt vijftien minuten. Lang genoeg voor een krachtige boodschap. Ze hoopt dat de film eind september in première kan gaan.