Knippen van Palmtakken
Knippen van Palmtakken Foto: Oud-Katholieke kerk Arnhem A.M.

Palmpasenmatinee in Oud Katholieke Kerk Arnhem

Algemeen

ARNHEM - De Oud Katholieke Kerk Arnhem aan de Adolf van Nieuwenaarlaan 3 in Arnhem viert zondagmiddag 24 maart om 14.00 uur Palmpasen. Een ongebruikelijk tijdstip dat echter nog meer mogelijkheden biedt om de overgang van licht naar donker extra te benadrukken. 

Aan het begin van de viering worden de palmtakken gewijd en uitgereikt. De viering wordt begonnen met de intocht van Jezus in Jeruzalem en afgesloten met het passieverhaal, waarin het lijden en de dood van Jezus wordt verteld. Een grotere tegenstelling is haast niet denkbaar. 

Palmpasen vormt  de opening van de Goede Week, de zeven dagen vóór Pasen. Jezus trekt feestelijk Jeruzalem binnen, gezeten op een ezelsjong. De politieke en religieuze elite van Jeruzalem ziet dit met lede ogen aan. Gedurende de week nemen de spanningen alleen maar toe. Uiteindelijk leidt dit tot het verraad van Judas, een van Jezus’ twaalf apostelen, met de veroordeling en kruisiging van Jezus tot gevolg. Op de zondag van Pasen wordt gevierd dat Jezus uit de dood is opgestaan.

Palmpasen is dus het begin van de Goede Week. Pastoor Rudolf Scheltinga: “Deze dag roept een dubbel gevoel op. Aan de ene kant is er de feestelijke intocht, aan de andere kant werpt de kruisiging van Jezus zijn schaduw al vooruit. Zijn aanstaande lijden resoneert voortdurend mee. Op Palmpasen klinkt ‘Hosanna!’ en vijf dagen later ‘Kruisig hem!’ Het een kan niet zonder het ander, het licht van Palmpasen hoort bij de duisternis van Goede Vrijdag. Alleen zó kan op Pasen het goddelijk licht doorbreken, als Jezus de dood heeft overwonnen.”

Met Palmpasen gebeurt er veel in de kerk. Kerkmeester Alwin Meisters hierover: ‘Bij aanvang is de liturgische kleur rood. Een feestelijke kleur die hoort bij het hoogfeest. Maar als halverwege de viering het passieverhaal wordt voorgelezen, wordt vooraf het rood vervangen door paars, de kleur van de inkeer en de rouw. Met de eerder ontvangen palmtak viert je hand feest en je hart wordt geraakt door alles wat er verteld wordt. Deze tegenstelling biedt de bezoekers de mogelijkheid om de gebeurtenissen in Jeruzalem zelf optimaal mee te beleven. Dat is de kracht van onze Oud-Katholieke liturgie. Het afwijkend tijdstip van de viering om 14.00 uur in de middag benadrukt dit alleen maar. In het volle licht van de dag slaat ineens de duisternis toe. Ik vind het altijd bijzonder om dit mee te maken.”

Na afloop is er koffie, thee en ontmoeting in de Kloostergang.