Sociaal inkopen wordt vaste werkwijze bij gemeente

ARNHEM - Sociaal rendement op inkoop (SROI) is een van de wijzen binnen de gemeente Arnhem en gemeenten in de regio om mensen voor wie een ‘reguliere baan’ niet voor de hand ligt aan het werk te helpen. 

Het  steunpunt SROI adviseert opdrachtnemers van Arnhem en omliggende gemeenten over hoe zij iets extra’s voor de samenleving kunnen doen. Dankzij het steunpunt konden in de afgelopen jaren verschillende mensen in de regio aan de slag bij werknemers in de regio. Na een pilot van twee jaar wordt het steunpunt nu een vaste werkwijze. 

Mark Lauriks, wethouder Bestaanszekerheid in Arnhem: "Bij de eigen inkoop van onze producten en diensten kunnen we hier iets in betekenen en dat doen we dan ook. Dankzij sociale inkoop vonden bijna 300 mensen in de regio de plek die het beste bij hen past. Ik ben blij dat we als regio ervoor kiezen om van het steunpunt een vaste werkwijze van te maken, zodat we ook in de toekomst bij alle gemeentelijke inkopen voor maatschappelijke meerwaarde zorgen.” 

Wanneer een gemeente een opdracht uitzet, kan ze ervoor kiezen om als onderdeel van de opdracht de opdrachtnemer iets extra's voor de samenleving te laten doen. In dat geval worden er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld het aanbieden van een (tijdelijke) baan of stage of de inkoop van producten bij sociale ondernemingen. Door zoveel mogelijk sociaal in te kopen hoopt de gemeente dat meer mensen die niet makkelijk aan een baan komen, een arbeidsbeperking hebben of behoefte hebben aan begeleiding tijdens hun werk hun plek vinden.

Voorbeelden

Er zijn binnen de gemeente Arnhem voorbeelden waaruit de waarde blijkt van sociaal rendement op inkoop. Zo heeft de gemeente een contract met een beveiligingsbedrijf dat mensen met een uitkering de mogelijkheid biedt om aan de slag te gaan als beveiliger. Via het schoonmaakbedrijf dat voor de gemeente werkt kreeg iemand die een uitkering ontving de kans om weer de arbeidsmarkt op te gaan. 

En via het cateringbedrijf van de gemeente kon iemand die al langere tijd een uitkering ontving 20 uur per week aan het werk als keukenhulp. Stuk voor stuk voorbeelden van een aantal van de bijna 300 werkplekken waarbij de werkgever er een waardevolle kracht bij kreeg en de werknemer een fijne werkplek vond.




In 2022 werd het regionaal steunpunt Sociaal Rendement op Inkoop opgericht. Dit steunpunt helpt gemeenten Arnhem, Rheden, Rozendaal, Overbetuwe, Lingewaard, Duiven, Westervoort en Zevenaar om zoveel mogelijk sociaal in te kopen. De adviseurs kijken samen met de opdrachtnemer, dus het bedrijf of de organisatie die voor een gemeente de opdracht uitvoert, naar hoe ze de opdracht het beste kunnen invullen. 

Mogelijkheden hierin zijn bijvoorbeeld het in dienst nemen van iemand met een uitkering, het aanbieden van een stage of een werkervaringsplek of de kerspakketten inkopen bij een sociale onderneming. Ook wordt er gekeken naar projecten van werkgevers die zich richten op een arbeidsmarkt voor iedereen, zoals bijvoorbeeld een bijdrage aan onderwijsprojecten, banenmarkten of sportactiviteiten. Tot slot kan een werkgever ook bijdragen door een werknemer te helpen waar nodig, bijvoorbeeld met iets praktisch zoals de rijlessen van een statushouder te betalen.

De resultaten van het steunpunt zijn er. In 2023 kwamen er in de regio Midden-Gelderland 279 plekken vrij voor inwoners voor wie een reguliere baan niet voor de hand ligt. Ook is voor ruim € 800.000,- ingekocht bij sociale ondernemingen. Het steunpunt is door de gemeenten in de regio ondergebracht bij het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland.