Opinie: bordeel in het Openluchtmuseum

Als inwoner van Drenthe en oud inwoner van Arnhem (1987-2007) bezoek ik nog steeds het Openluchtmuseum in Arnhem. Er is zelfs een dorpsschooltje uit Lhee (Drenthe) te bewonderen. 

Het museum biedt tal van historische woningen en bouwwerken uit alle windstreken. In 1996 werd ook de Arnhemse tramremise (deels) in het Openluchtmuseum gereconstrueerd. In oude bouwsels is ook geleefd. Bewonersgeschiedenis is dus ook van belang. Het museum verdient echter meer typisch Arnhemse onderwerpen. Waarom niet een beladen thema als prostitutie op de agenda zetten? Arnhem staat bekend om zijn prostitutie, vooral het Spijkerkwartier was internationaal bekend. Vanaf het spoor richting Arnhem Velperpoort zag men ’s avonds het rode schijnsel. Helaas is deze levendigheid nu teloor gegaan.  Ook rust er nog een groot taboe op prostitutie. Prostituees voorzien in een behoefte en behoren als ieder ander beroep gerespecteerd te worden, doch prostituees worden veelal met de nek aangekeken, ook door hoerenlopers, en geassocieerd met criminaliteit en ziektes.

Waarom niet in het Nederlands Openluchtmuseum een bordeelwijk inrichten naar voorbeeld van het Spijkerkwartier? Middels rondleidingen (door -voormalige- prostituees) kan het publiek zo beter zichtbaar krijgen de praktijk van alle dag en de realiteit rondom prostituees. Bovendien wordt er zo meer begrip voor prostituees gekweekt en een belangrijk stuk erfgoed van Arnhem tot leven gewekt. 

Hopelijk zijn er nog originele gebouwen en attributen overgeleverd. En anders zijn er nog wel blauwdrukken in het Gelders Archief te vinden. Die kunnen worden aangevuld met verhalen van prostituees, uitbaters en klanten.

Ronald Wilfred Jansen, 
Hoogeveen