2Switch or not 2Switch een groot succes

ARNHEM - Op vrijdag 21 april was het zover: de première van 2Switch or not 2Switch. Het nieuwe pand waar de kringloopwinkel in maart naar toe verhuisde was het decor van de muzikale theatervoorstelling over verandering. 

Vijf maanden lang werkten de medewerkers van 2Switch er samen met theatermakers Maxime Schräder en Karlijn van Kruchten naar toe. Begeleid door joekels van hagelstenen en een knetterende onweersbui stromen de honderd bezoekers van 2Switch or not 2Switch de kringloopwinkel binnen. 

De voorstelling is een samenwerking tussen Bureau Ruimtekoers, 2Switch en de gemeente Arnhem en is onderdeel van het project Iedereen wordt mens, waarin wordt onderzocht hoe cultuur mensen kan helpen met re-integreren. 

Rondom de blauwverlichte bar, op de plek waar vanmiddag nog tweedehands theekopjes over de toonbank gingen, zoemt de ruimte van verwachtingen. Precies om acht uur stappen twee medewerkers van 2Switch samen met Karlijn van Kruchten en Maxime Schräder via een zijdeur het publiek in. Hun witte krullerige pruiken steken hoog boven de mensen uit. De theatermakers klimmen op de bar. De medewerkers nemen plaats bij de kleurige vlaggetjeslijn die de toegang tot de rest van de winkel markeert. 

Hoog boven de hoofden van de bezoekers vertellen Karlijn en Maxime over hun maanden bij 2Switch waarin ze vooral wilden weten: Hoe gaan de werknemers van 2Switch om met verandering nu de winkel gaat verhuizen? Stromen ze mee of gaan ze tegen de stroom in? Oftewel: 2Switch or not 2Switch, dat is de vraag! Met deze woorden golft het publiek, via het kleingoed waar raadselachtig gefluister en geheimzinnige muziek klinkt, de meubelhal in die omgetoverd is tot een grote videoinstallatie.

Hoofdrol voor spullen

Op acht schermen stellen de medewerkers van 2Switch zich voor aan het publiek. Daarna mogen de toeschouwers plaatsnemen in het reusachtige magazijn waar een prachtig uitgelicht podium is gebouwd. Wat zich ontvouwt is een gelaagd schouwspel waarin spullen een hoofdrol spelen. Ze staan symbool voor de mensen en verhalen op en achter het podium. Er is muziek, er is humor en als klapper van de avond zingt medewerker Simone tot ieders verbazing, inclusief die van haarzelf, een knappe solo op een melodie van Adele: "Ik durf te dromen. Ik heb de moed. Kijk me gaan!" 

Trots

De voorstelling oogst een dik applaus. Het publiek is enthousiast. "Dit soort initiatieven maakt de wereld beter!", roept een buurtbewoner. "Kunst zorgt echt voor verbinding." Bedrijfsleider van 2Switch Michael Edenburg is trots op zijn medewerkers: "Ze hebben wat gedurfd. Ze zijn gegroeid. Zo ver waren zo nooit gekomen als Maxime en Karlijn er niet waren geweest." 

Ook aanwezig wethouder van Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken Mark Lauriks is vol lof. "Daarom werkt de gemeente Arnhem mee aan dit soort projecten. Zodat mensen gelukkig en zichzelf kunnen zijn en dat ze worden wie ze willen zijn. Mensen passen niet in hokjes. Systemen moeten voor mensen werken en niet andersom." 


Gedachtenisviering Huub Oosterhuis

ARNHEM - In de Elisabethkapel aan Zwarteweg 25 in Arnhem is zaterdag 20 mei om 16.30 uur een viering ter gedachtenis aan de op 9 april overleden dichter en liedjesmaker Huub Oosterhuis. Vanwege het beperkt aantal plaatsen moet men zich van te voren aanmelden: reserveren@dezijp.nl ovv Gedachtenisviering 20 mei. Voor meer informatie kijk op de website:
www.dezijp.nl.

"We zullen hem gedenken, danken, zingen en lichtjes ontsteken", aldus de organisatoren Stichting Huub Oosterhuis Fonds, Kees Kok, Ekklesia De Zijp Arnhem en Moniek Siermann.