Verhuiscoach Annemarie Langeveld pakt alvast wat glaswerk in. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Verhuiscoach Annemarie Langeveld pakt alvast wat glaswerk in. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto:

Verhuiscoach Annemarie Langeveld zoekt de verbinding

‘Samen kijken naar woonmogelijkheden’

ARNHEM - Je wil naar een kleinere of gelijkvloerse woning maar weet niet hoe je dat moet aanpakken. Op zo'n moment komt verhuiscoach Annemarie Langeveld in beeld. Ze bekijkt met mensen van 55 jaar en ouder wat hun toekomstige woonmogelijkheden zijn. Haar werkterrein is de regio Arnhem.

Door Vincent Bos

Aan ervaring heeft ze bepaald geen gebrek. Jarenlang heeft ze met enthousiasme gewerkt voor woningcorporatie Vivare. Totdat haar oog viel op een advertentie van de provincie Gelderland waarin verhuiscoaches werden gezocht. Een perfecte functie voor Annemarie Langeveld die in haar werk vooral de verbinding zoekt.

"De provincie is anderhalf jaar geleden met de verhuiscoaches gestart. Het zijn er nu zeven. Ieder heeft zijn of haar eigen regio. Het is een interessante functie. Ik begeleid mensen bij het zoeken van een andere kleinere, passende woning, afhankelijk van het beschikbare woningaanbod. Er ligt veel focus op doorstroming waardoor jonge gezinnen in een leuke eengezinswoning kunnen gaan wonen. En senioren verhuizen naar een passende gelijkvloerse, levensloopgeschikte woning. Een win-winsituatie is het dan. In het woonadviesgesprek gaan we op zoek naar oplossingen en mogelijkheden."

De overheid wil dat mensen langer zelfstandig blijven wonen, maar wil tegelijkertijd de doorstroming op de woningmarkt op gang brengen. "Het antwoord is dat we veel huizen moeten bouwen. Door de samenwerking tussen provincie, corporaties Vivare, Volkshuisvesting, Portaal en de gemeente Arnhem proberen we de doorstroming mogelijk te maken", stelt Langeveld.

"Mensen die aankloppen wonen in een sociale huurwoning. Ze willen dan een grote gezinswoning inruilen voor een kleinere woning die passender is bij hun levenssituatie. Als ze die overstap maken, bevordert dat de doorstroming. Dan komt hun woning vrij voor bijvoorbeeld een starter op de woningmarkt. De mensen komen bij ons met de vraag welke woningen beschikbaar zijn. Of ze hebben vragen over de huurprijs. Het komt ook voor dat ik de verhuizing begeleid. We kijken tevens naar hun inschrijving bij Entree. Je moet ingeschreven zijn om te kunnen reageren op een woning. Ik voer in de regel drie gesprekken per dag. We zetten alles op groen om te kunnen reageren op beschikbare woningen."

Langeveld is in de eerste maanden vooral in de wijk Presikhaaf aan het werk geweest. Maar ze komt ook regelmatig in Malburgen. "In Presikhaaf ontmoet ik mensen die in de wijk willen blijven wonen. Ze kennen er immers de buurt en hebben daar hun sociale contacten."

Samenwerking

"We werken veel samen met de woningcorporaties. Die hebben hun huurders aangegeven dat ze een beroep kunnen doen op de verhuiscoach. De samenwerking verloopt prima. We kijken samen naar knelpunten."

'Het gaat mij erom verbanden te leggen, de verbinding maken tussen de betrokken partijen. Je kunt als verhuiscoach veel betekenen voor de inwoners. Het is dankbaar werk. Het spreekt mij enorm aan." Mensen kunnen contact met haar opnemen via tel. 06-52802540 of a.langeveld@gelderland.nl.