Het collectieve woon-werkproject in Arnhem.
Het collectieve woon-werkproject in Arnhem. Foto: Hoogte 2 Architecten

Ope dag Gemeenschappelijk wonen

Algemeen

ARNHEM - Ontmoet zaterdag 20 mei Eva, Koen, Juliëtte, Wim, Els en andere leden van Cohousing Arnhem. Zij vertellen graag over de voortgang van hun unieke collectieve woon-werkproject. Cohousing Arnhem heeft open huis in Loopvis aan de Coehoornstraat 10 in Arnhem van 13.00 tot 16.00 uur. 

Zaterdag 20 mei openen op de Open Dag Gemeenschappelijk Wonen woongemeenschappen in Nederland, België, Frankrijk en Italië hun deuren voor publiek. 

“Nog niet eerder was de belangstelling voor gemeenschappelijk wonen zo groot en zo urgent. Gemeenschappelijk wonen kan immers aanzienlijk bijdragen aan de oplossing van grote maatschappelijk problemen zoals woningnood, klimaatbeleid, het bestrijden van eenzaamheid en de groeiende behoefte aan zorg”, aldus de organisatie. 

Iedereen is welkom op de GemeenschappelijkWonenDag 2023. Niet in de laatste plaats vertegenwoordigers van gemeenten, politieke partijen en woningcorporaties. 

Toegevoegde waarde

“Daar valt immers nog veel te winnen als het gaat om het (h)erkennen van de grote toegevoegde waarde die woongemeenschappen juist op lokaal niveau kunnen hebben. Daar kan ook nog veel verbeteren als het gaat om het faciliteren van (nieuwe) woongemeenschappen. Maar uiteraard ook voor mensen die overwegen in een gemeenschappelijke woonvorm te gaan wonen, buurtbewoners en overige geïnteresseerden openen woongemeenschappen graag hun deuren.”

Grote variatie 

Er zijn in Nederland duizenden gemeenschappelijk-wonen projecten in vele varianten: woon-werkgemeenschappen, ecodorpen, centraal woonprojecten, cohousing, woongemeenschappen 50-plus, meer-generatie gemeenschappen, wooncoöperaties, woongroepen en gestippeld wonen zijn daarvan voorbeelden. 

Bewoners wonen zelfstandig maar trekken nadrukkelijk samen op en delen zaken als ontmoetingsruimten, auto’s, fietsen, gereedschap, werkplaats of (groenten-)tuin. 

Woonalternatief

“Zo dragen woongemeenschappen bij aan duurzaamheid, effectief gebruik van ruimte, sociale cohesie en vitaliteit van senioren. Als aantrekkelijk woonalternatief voor met name deze laatste groep draagt gemeenschappelijk wonen tevens bij aan de noodzakelijke doorstroming op de woningmarkt.”

Info: www.cohousing-arnhem.nl, gemeenschappelijkwonendag.nl

Afbeelding