Tandarts Adele Rabi neemt uitgebreid de tijd voor haar jongere patiënten.
Tandarts Adele Rabi neemt uitgebreid de tijd voor haar jongere patiënten. Foto:

‘Angst voor de tandarts is helemaal niet nodig’

Algemeen

ARNHEM - Veel Nederlanders mijden een bezoek aan de tandarts. Angst voor de tandarts en de tandartskosten zijn vaak redenen om niet naar de tandarts te gaan. Onder hen zijn veel kinderen. “Niet nodig”, zegt tandarts Adele Rabi van Tandartsenpraktijk St. Elisabeths Gasthuis in Arnhem. “In Nederland is het zo geregeld dat kinderen tot 18 jaar zonder kosten voor de ouders naar de tandarts kunnen.” 

Ouders die zelf angst ervaren voor een bezoek aan de tandarts gaan niet zo snel met hun kinderen naar de tandarts. “Angst draag je makkelijk en onbedoeld over op je kinderen. Gelukkig verloopt een tandartsbezoek tegenwoordig anders dan vroeger”, weet Adele. 

Zij zorgt voor een informele sfeer zodat volwassenen én kinderen zich op hun gemak voelen. “Mijn praktijk maakt geen onderdeel uit van een grote keten. Juist door de kleinschaligheid kan ik de patiënt centraal stellen en een persoonlijke band opbouwen. Iedereen telt mee. Ook mensen met angst voor de tandarts.”  

“Ik vind het belangrijk dat ook kinderen hun gebit goed verzorgen. Het is natuurlijk altijd verstandig om gaatjes te voorkomen, ook bij een melkgebit. Veel kinderen zijn angstig voor de tandarts. Ik neem daarom altijd uitgebreid de tijd voor hen. Ik leg van tevoren goed uit wat ik ga doen en de kinderen krijgen zelf een spiegeltje in de hand zodat ze kunnen meekijken. En als het nodig is, plan ik meerdere afspraken in. Dan gaan we bijvoorbeeld eerst spelenderwijs tanden poetsen, een volgende afspraak brengen we een beschermlaagje aan en zo langzaamaan krijgen ze meer vertrouwen, worden minder angstig en kunnen we ook handelingen als gaatjes vullen uitvoeren. Rustig, stap voor stap want je wilt natuurlijk een trauma op jonge leeftijd voorkomen.”

Tandartsenpraktijk St. Elisabeths Gasthuis is een kleinschalige praktijk. “Dat is juist onze kracht. Daardoor kan ik een persoonlijke band opbouwen met al mijn patiënten. Ook met kinderen. En is er volop tijd en aandacht voor hun klachten en wensen”, aldus Adele.  “Doordat ik mijn patiënten goed ken, ga ik altijd voor een goed advies voor de langere termijn. Dus geen dure tussenoplossingen maar een eerlijk advies. Altijd in het belang van de patiënt.” 

Tandartsenpraktijk St. Elisabeths Gasthuis
St. Elisabethshof 1 Arnhem
tel. 026-4456467
www.tpeg.nl