Afbeelding
Foto: Jan Adelaar

Gemeente bedankt vrijwilligers voor hun bijdrage aan de verkiezingen

Algemeen

ARNHEM - Maar liefst achthonderd Arnhemse vrijwilligers waren dit voorjaar actief om de verkiezingen te organiseren voor de Provinciale Staten van Gelderland en de drie Waterschappen die de gemeente Arnhem rijk is. 

Zo’n 77 scholen, sportcentra, treinstations, kerken, musea en dit jaar ook een moskee openden op 15 maart hun deuren. Intussen hebben de gekozen Statenleden hun zetel gevonden in het provinciehuis en zijn de partijen aan het formeren, vooralsnog richting combinatie BBB, VVD, CDA, SGP en CU. 

Veel werk verzet

“Als wij elkaar hier in de ogen kijken, is meteen duidelijk hoeveel werk wij verzet hebben”, stak burgemeester Ahmed Marcouch van wal in het stadhuis om alle vrijwilligers te bedanken voor hun hele reeks aan activiteiten, van stempassen maken tot stembiljetten tellen. 

“Wij zijn hier in ‘ons huis voor de democratie’”, zei hij liefkozend over het stadhuis, gebouwd op de ontvangst van grote groepen mensen. Marcouch is blij met de driehonderd vrijwilligers die afkwamen op zijn uitnodiging. “Het was een enorme klus voor nauwgezette mensen, want Arnhem is naast hoofdstembureau in de regio voor een kieskring van 37 gemeenten ook het centrale stembureau voor heel Gelderland. Alles moet kloppen, want elke stem telt.”

Toegankelijk 

Verkiezingen organiseren betekent voor de gemeente om te beginnen: de toegang organiseren. Al in september 2022 begon de zoektocht naar geschikte locaties. Ook toegankelijk voor mensen met rolstoelen en andere hulpmiddelen. 

Marcouch kwam tijdens de verkiezingsdag overal kijken en zag dat het goed verliep. Hij sprak met leden van de stembureaus én met de stemmers. En hij hielp tussendoor een man om thuis tussen de spullen zijn stempas te zoeken. En die uiteindelijk te vinden - in zijn binnenzak, zijn thuishulp had daar in alle zorgvuldigheid speciaal voor gezorgd.

Opkomst

Hoogste doel is een zo hoog mogelijke opkomst van alle kiesgerechtigde Arnhemmers. De missie om die opkomst te verhogen, daarvoor hebben de burgemeester en zijn Team Verkiezingen alles uit de kast getrokken. Het begint er natuurlijk mee dat de stemgerechtigden weten over het hoe en wat. Vandaar de kiesgidsen, de hulpburgemeesters, hun opkomstcampagne en proefstembureaus. 

De burgemeester heeft zelfs in Geitenkamp persoonlijk per trolleybus de stempassen aan de deur bezorgd. Hij is niet ongelukkig met de opkomt. “In Arnhem was de opkomst 52,17 procent, dat is hoger dan bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar. Maar hier moet wel degelijk groei in zitten, het is namelijk nog wel lager dan het landelijke gemiddelde van 57,5 procent.” 

“Het is mij veel waard dat u actief blijft”, is de oproep van Marcouch aan de vrijwilligers. “En betrek uw buren en vrienden erbij. Want stemmen betekent dat wij de democratie omhoog houden.”

‘Met stemmen houden wij de democratie omhoog’

Hij roept in herinnering zijn ervaringen als kind: “Ik ben van de generatie die heeft gezien wat gebeurt als mensen geen stem hebben. Wat mijn ouders en grootouders meemaakten in Marokko aan honger en vernederingen, hoe die ons gezin noopte hun huis en haard achter te laten.”

Hij is bezorgd over de huidige generatie jongeren: “Onze kinderen, die in hun mobiel nu dagelijks de bommen op Oekraïne zien vallen, hier nog geen dag rijden vandaan. Hun zorgen over de Russische dictatuur groeien, wie weet rukt die onze kant op, vrezen zij.”

Marcouch benadrukt: “Bijdragen aan de democratie, is bijdragen aan het geluk in onze samenleving. Als wij niet meer vertrouwen op onze democratie, worden wij treurig en onzeker. En het zijn juist de vergeten mensen en juist de jongeren die stemmen te vaak overslaan.” 

De burgemeester bereidt zich al voor op de volgende verkiezingen, volgend jaar voor Europa. “Met lessen op school, excursies naar onze raadzaal, parlement en andere instituties die voor onze democratie cruciaal zijn.”

Ook ambassadeur van de democratie worden? Mail naar burgemeester@arnhem.nl

(Foto: Jan Adelaar)
Afbeelding
Afbeelding