Pilot in de wijk Arnhemse Broek

Nieuwe leefstijlaanpak: 
GLI voor gezinnen

ARNHEM - Gedurende het schooljaar 2022-2023 draait er een pilot in de wijk Arnhemse Broek: de GLI Gezinsaanpak. Een leefstijlinterventie waarbij het gezin als geheel centraal staat, is er in Nederland nog nauwelijks. Tot nu toe. Sportbedrijf Arnhem en Vitanos hebben de bal opgepakt en een programma ontwikkeld.

De GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) is al enkele jaren een begrip en heeft bewezen een goede manier te zijn om je leefstijl gezonder te krijgen en lekkerder in je vel te komen. Het zit voor volwassenen sinds 2019 in de basiszorgverzekering en heeft een persoonlijke aanpak, die uitgaat van het individu. Ook zijn er leefstijlprogramma’s en initiatieven voor kinderen. Deze worden vaak op school en wijkniveau aangeboden.

Aanleiding

Vanuit gezinnen in de wijk is er behoefte geuit naar een gezinsgerichte aanpak en ook samenwerkingspartners en buurtsportcoaches zien grote meerwaarde. Hayke van Valburg, projectleider van deze GLI Gezinsaanpak verbaast zich er over hoe weinig op dit moment in Nederland echt gericht is op leefstijlondersteuning binnen de gezinssituatie. "Ouders hebben een enorme invloed en in de gezinssituatie gebeurt zoveel. Dit is (vaak) het eerste opvoedingsmilieu en met dit nieuwe programma pakken we het echt bij de wortel aan."

Wat is de GLI Gezinsaanpak?

De GLI Gezinsaanpak is een leefstijlprogramma bedoeld voor gezinnen met overgewicht en waar veel ruimte is voor leefstijl- en gezondheidsverbetering. Doel is langdurige gedragsverandering gericht op gezondheidswinst, kwaliteit van leven en gewichtsvermindering. Daarnaast wordt er ingezet op het kennen van de eigen woonwijk en doorstromen naar bestaand aanbod binnen de leefomgeving van het gezin.

Voor de gezinnen is er de eerste vier maanden intensieve begeleiding. Daarna bouwt het in fases af naar meer zelfstandigheid van de gezinnen zelf. Het programma is zowel groepsgericht als individueel en heeft drie pijlers: voeding, beweging en gezonde leefstijl. Plezier en zelfredzaamheid staan voorop.

Pilot in Arnhem

Gedurende het schooljaar 2022-2023 draait er een pilot in de wijk Arnhemse Broek. De gezinnen zijn via buurtsportcoaches aangedragen. Ze zijn enthousiast en willen graag meewerken. "Het is nu al ontzettend interessant om te zien dat de gezinnen met gerichte vragen omtrent hun persoonlijke voeding, boodschappen, voorraadkast en koelkast komen. Ik bewonder de openheid en motivatie van de gezinnen en maakt dat ik mijn bijdrage aan deze mooie aanpak heel gericht en individueel kan afstemmen”, aldus Noortje van Verhoeven, projectmanager bij Vitanos.

Het doel van deze pilot is het ontwikkelen en testen van een GLI, waarbij wordt onderzocht wat er nodig is om een gefocuste gezinsaanpak aan te bieden. Er zijn veel samenwerkingspartners in de wijk betrokken om zo naadloos aan te kunnen sluiten bij bestaande interventies, draagvlak te vergroten en samen een zo groot mogelijk effect te bereiken.

Sportbedrijf Arnhem, Vitanos, GO en Crossfit Arnhem verzorgen de directe begeleiding van de gezinnen. Universiteit Wageningen adviseert en ondersteunt in de opzet van het evaluatieonderzoek en de effectmeting. Interesse? Neem contact op via hayke.van.valburg@sportbedrijfarnhem.nl.