Ardie van Goinga tijdens een oogmeting.
Ardie van Goinga tijdens een oogmeting. "Mooi en dankbaar werk." Foto:

Ardie van Goinga na 25 jaar nog steeds op z’n plek bij Lens Arnhem

Algemeen

ARNHEM - Of hij na 25 jaar zijn vak als contactlensspecialist nog steeds leuk vindt? De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Ardie van Goinga (60) hoeft geen seconde na te denken: “Absoluut! Het is nog steeds mooi en dankbaar werk. Ik heb aardige collega’s, een goede werkgever en niet te vergeten leuke klanten. En we zitten sinds een jaar op een toplocatie aan de Nieuwstraat nummer 3. Het is ‘gewoon’ het hele plaatje! Wat wil je nog meer?!” 

Door Marcel Witlox

Al een kwart eeuw is Ardie werkzaam bij Lens Arnhem. De wereld van de lens is hem met de paplepel ingegoten. “Niet zo vreemd als je bedenkt dat mijn opa én vader werkzaam waren als opticien.” De appel valt dus niet ver van de boom. “In mijn studietijd was er nog geen HBO-opleiding. Ik volgde in Rotterdam de tweejarige opleiding tot opticien en daarna de tweejarige opleiding tot optometrist. En vervolgens in de avonduren twee jaar lang de opleiding tot contactlensspecialist.”

En het (bij)leren is in die 25 jaar nooit verdwenen. “Als lid van de ANVC (Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten red.) blijf je je ontwikkelen en bijscholen. Daarvoor ben je ook gediplomeerd specialist. En ook Lens zelf heeft jaarlijks een toetsmoment waarop je kunt laten zien wat je qua vakkennis allemaal in je mars hebt.”  

‘Fijn als klant met een glimlach het pand verlaat’

Enthousiast laat Ardie zijn werkplek zien en de professionele apparatuur. “Lenzen hebben in de loop van de jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Naast harde lenzen is er inmiddels een zeer breed scala aan zachte lenzen. Mooi is de ontwikkeling van myopie-lenzen, speciaal voor jonge kinderen. Kinderen met ouders die lenzen dragen met een forse sterkte lopen zelf grote kans ook ooit een bril of lenzen met een forse sterkte te moeten dragen. De speciale myopie-contactlenzen kunnen de achteruitgang van bijziendheid bij kinderen afremmen.” 

“Het leuke aan het vak is dat je de klant mag helpen bij het inkopen van het juiste product. Elk oog is anders en vraagt om ander materiaal. En hoe leuk is het dan als de klant met een glimlach het pand verlaat. Bijzonder is het werken met mensen die om medische redenen contactlenzen dragen. Zo heb ik klanten die bij binnenkomst een zicht hebben van twintig procent maar mét lenzen dat zicht kunnen verbeteren tot wel tachtig procent. Hoe mooi is dat!”

Bekende Arnhemmer

Als je weet dat Ardie zo’n 25 personen per dag ontmoet dan heeft hij in die 25 jaar heel wat mensen gezien. “Heb lief en leed meegemaakt van hele families.” Een bekende Arnhemmer dus. “Nou ja”, klinkt het bescheiden, “hoewel, ik was een keer op vakantie in Amerika en bezocht daar met mijn gezin een natuurpark. Daar kom je eigenlijk niemand tegenkomt maar net toen ik een hapje uit een hamburger nam, hoorde ik iemand roepen ‘He, ben jij niet....’ Grappig toch.”  

Nog even terugkomen op zijn eigen vraag: ‘Wat wil je nog meer?!” Heeft de jubilaris echt niets te wensen? “Nou, vooruit één ding dan. We zouden het als team hartstikke fijn vinden om nieuwe collega’s te begroeten. Ik gun iedereen zo’n mooi team en leuk werk!” Interesse? Informeer via tel. 026-4421421 of stuur een bericht naar arnhem@lens.nl.