Lekker buitenspelen.
Lekker buitenspelen. Foto: Frank Myszka

Door de modder tijdens de Royal Run

Algemeen

ARNHEM - Doorzetten, samenwerken en grenzen verleggen, maar vooral plezier hebben en vies worden. Dat zijn de ingrediënten van de Royal Run die dit jaar voor de zesde keer werd gehouden rondom twee scholen in Elderveld. Ouders van basisscholen Klimboom en Kringloop halen alles uit de kast voor deze alternatieve Koningsspelen op de laatste vrijdag voor Koningsdag.

Door: Petra de Kramer – Sportbedrijf Arnhem

“Het begon zes jaar geleden met een eenvoudige sponsorloop rondom de Klimboom, de school van mijn zoons”, vertelt Yvonne Velderman. “Daarna is het steeds verder uitgebouwd tot een Royal Run, een knipoog naar de Koningsspelen. Het parcours loopt rondom de twee scholen en is zo’n 800 meter.” 

“Op de route staan allerlei obstakels die kinderen moeten overwinnen. Voor de bovenbouwleerlingen is er een extra lus naar de waterspeeltuin. Er is een opblaasstormbaan, zeepbaan en pallettunnel. Er liggen legernetten om onderdoor te tijgeren. We graven ook elk jaar een modderkuil waar kinderen doorheen mogen. De groepen 1 en 2 hebben hun eigen parcours op het schoolplein. Dat is overzichtelijk en veilig.”

Geen wedstrijd

Sinds vorig jaar is Janneke Tap, een ouder bij de Kringloop, aangehaakt. “Omdat de beide scholen naast elkaar liggen, zagen we deze activiteit natuurlijk al jaren voorbij komen. Vorig jaar hebben we voor de eerste keer samen opgetrokken. Toen alleen voor de bovenbouwkinderen van onze school. En nu is het dus voor alle ruim 500 kinderen.” 

“Het is geen wedstrijd”, benadrukt ze, “alle kinderen krijgen in groepjes een half uur om zo vaak als ze willen het parcours over te gaan. De onderbouw start ‘s ochtends, de bovenbouw na de lunch. Het gaat om samen iets leuks doen, elkaar helpen en moedig durven zijn. Niks is verplicht. Als je niet over een obstakel heen durft, ga je er gewoon omheen. Misschien dat je het tweede rondje wel durft samen met iemand.”

Positief evenement

“Het is zo’n positief evenement en dat straalt ook af op de ouders. We hebben dan ook altijd voldoende hulpouders om te helpen met op- en afbouwen en assisteren bij de diverse obstakels. Vanuit de wijk krijgen we ondersteuning van Rijnstad, Sportbedrijf Arnhem, Vitanos, EKCA, de wijkvereniging en Garage Reijmes. Iedereen wil meedoen, zo fijn.” 

“Onze scholen staan voor gemeenschapsgevoel creëren in de wijk, een goede burger zijn in de maatschappij en kansrijk opgroeien. Dit evenement heeft het allemaal”, zegt Yvonne. “Dit jaar was voor mij alleen de laatste keer. Mijn zoon gaat naar de middelbare school, dus het houdt op. Ergens vind ik het wel jammer, maar gelukkig staan er weer verse ouders klaar voor de komende jaren.”

Om 14.00 uur is deze Royal Run weer voorbij. De oranje tenues zijn verkleurd naar modderbruin. Nat en vies, maar met een brede glimlach gaan de kinderen weer naar huis. Op naar volgend jaar!