Deelnemers aan een clinic judo.
Deelnemers aan een clinic judo. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Naschools talentprogramma voor sportende jeugd in Presikhaaf

Algemeen

ARNHEM - Een carrière als topsporter. Menig kind droomt ervan. Maar het is een lange weg om je doel te bereiken. Talentvolle sporters wijzen de jeugd in Presikhaaf de weg. Ze vertellen over hun loopbaan en geven les. Fay Hensen legde onlangs de kinderen uit hoe ze traint en leeft als judoka. 

Door Vincent Bos 

Sportbedrijf Arnhem, Topsport Gelderland en Presikhaaf University hebben de krachten gebundeld en zijn gestart met een naschools talentprogramma voor kinderen uit de wijk Presikhaaf. Zestien kinderen hebben zich ervoor aangemeld. 

“Op die manier willen we jonge talenten ondersteunen bij allerlei aan sport gerelateerde zaken”, zegt Martijn Spithoven in zijn functie als coördinator Prestatiecentrum Arnhem. “Dan moet je denken aan mentale begeleiding, onderwijs, voeding of krachttraining. Het gaat in dit geval om jongeren die hebben aangegeven zich in de sport verder te willen ontwikkelen.”

Verschillende leeftijden

Het zijn leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool. Jongeren met verschillende leeftijden want in de ene sport moet je vroeger presteren dan in de andere, geeft Spithoven aan. Voor turnen moet je er bijvoorbeeld al vroeg bij zijn. 

De sporters vertellen tijdens de sessies hoe hun carrière verloopt en wat ze ervoor moeten doen om ver te komen. Daarnaast verzorgen ze een clinic, onder meer op het Cruyff Court. 

Zeven sporten

De kinderen kunnen kennismaken met zeven sporten. Dat zijn atletiek, handbal, tennis, judo, zwemmen, basketbal en krachttraining. De sporten sluiten aan bij het aanbod in de wijk. Elke week komt een andere sporter om de jeugd verder te helpen. 

“Het zijn sporters met status. De kinderen vinden het heel gaaf om les te krijgen van iemand in een oranje vest”, weet Spithoven. 

Het talentprogramma is inmiddels een aantal weken onderweg. “De kinderen zijn erg gemotiveerd. Dat is belangrijk om eraan mee te kunnen doen. Ze reageren super enthousiast”, zegt hij. 

De clinics worden gegeven door Mart de Lijster (tennis), Julian van Stee (krachttraining), Rens van Breenen (basketbal), Tess van Randtwijk (atletiek), Fay Hensen (judo), Lou Peters (handbal) en Guusje van Lent (zwemmen). 

Presikhaaf geldt daarbij als pilot. Voor die wijk is gekozen vanwege de goede samenwerking die er is met Presikhaaf University. 

Kwaliteit

Is zestien deelnemers een gering aantal? Spithoven: “Voor ons gaat kwaliteit boven kwantiteit. De kinderen krijgen de kans zich breed te oriënteren zodat ze weten in welke sport ze verder willen gaan. De kinderen doen aan de hele reeks clinics mee. De lessen slaan aan. We merken dat het bewegingsniveau in Presikhaaf heel hoog is.”

In Gelderland loopt eveneens het project Toppers Bij Jou Op School, dat een belangrijke bijdrage wil leveren aan het bevorderen van een sportieve en gezonde levensstijl bij leerlingen. Daarbij zijn atleet Mike Foppen en wielrenner Arvid de Kleijn (onlangs winnaar van Milaan-Turijn) de meest in het oog springende namen.