Onderzoek stemgedrag

ARNHEM - Elke 4 jaar kiezen Arnhemmers de leden van de gemeenteraad. Vorig jaar hebben minder Arnhemmers dan ooit gestemd (46,5%) voor de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is benieuwd waarom mensen steeds minder gaan stemmen en voert een onderzoek uit tussen 3 april en 1 mei.

"Wij hebben aan het onderzoekbureau Citisens gevraagd om dit onderzoek uit te voeren. Het doel is om meer kennis en inzicht te krijgen over de situatie in Arnhem. Citisens heeft een vragenlijst opgesteld. Hierin staan vragen als: Stemmen Arnhemmers normaal gesproken bij de gemeenteraadsverkiezingen? Waarom wel of niet? En praten zij wel eens met vrienden of familie over de keuzes van de Arnhemse gemeenteraad? Arnhemmers worden op verschillende manieren benadert om de (online) vragenlijst in te vullen. De online vragenlijst kan men invullen via betrokkenarnhem.nl. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 8 minuten en is anoniem. Arnhemmers die liever een papieren enquête ontvangen, kunnen bellen met gratis nummer 0800 - 75 75 755 op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur.


Zij ontvangen dan thuis een papieren enquête met een retourenvelop. Naast de vragenlijst gaan onderzoekers de wijken in om informatie op te halen bij Arnhemmers. Naar 18.000 adressen, waar de opkomst in 2022 het laagst was, wordt een ansichtkaart gestuurd met de oproep om de vragenlijst in te vullen.

Vervolg

De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting in juni of juli door de onderzoekers gepresenteerd aan de gemeenteraad, het college (burgemeester en wethouders) en geïnteresseerden. Met de resultaten gaan wij aan de slag, zodat wij bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een hogere opkomst hebben.