Medewerker Pèpé. (Foto: Bureau Ruimtekoers)
Medewerker Pèpé. (Foto: Bureau Ruimtekoers) Foto:

Medewerkers 2Switch maken theatervoorstelling

'Kunst is niet elitair maar voor iedereen'

ARNHEM - Vrijdag 21 april is de premiére van '2Switch or not to 2Switch'. Theatermakers Karlijn van Kruchten en Maxime Schräder werkten de afgelopen vijf maanden in de onlangs verkaste kringloopwinkel en maakten ondertussen samen met de medewerkers een muzikale theatervoorstelling. Het thema is verandering. 

In de kersverse winkel aan de Leeghwaterstraat in Arnhem moet het straks plaatsvinden. Tussen de vintage vaasjes en de tweedehands tafels spelen de medewerkers van 2Switch drie voorstellingen op rij. Een ongewone plek voor een theaterstuk. Dat heeft een reden, aldus theatermaker Karlijn van Kruchten. 

"Ik breng kunst en theater graag naar plekken waar ze normaal niet zouden zijn," legt ze uit. "Kunst is niet elitair, kunst is voor iedereen. Iedereen kan het doen. Er schuilt meer creativiteit in de mens dan we denken." 

Van werkvloer naar podium

Dat blijkt. Twaalf medewerkers van 2Switch waagden de sprong van de werkvloer naar het podium. Ze schreven zelf de teksten, maakten de liedjes, verzonnen het decor en bedachten de rollen. De voorstelling bestaat onder andere uit liedjes, videoportretten en van tevoren opgenomen audiofragmenten. Het onderwerp van 2Switch or not to Switch, verandering, is vanwege de verhuizing en de aard van de aangeboden spullen in de winkel behoorlijk toepasselijk. 

Maar het thema slaat ook op de medewerkers van 2Switch, waarvan de meesten bezig zijn met een re-integratietraject dat veel in beweging zet. Hoe kregen Karlijn en Maxime hun tijdelijke collega's zo ver dat zij de stap durfden te zetten naar de spotlights? "Wij werken vanuit gelijkwaardigheid," vertelt Karlijn. "Dat betekent dat wij ons ook kwetsbaar opstellen." 

Gelijkwaardigheid

Die gedachte sluit volgens Robert Frantzen, retailmanager van 2Switch, perfect aan bij de filosofie van de Arnhemse kringloopwinkel. "Je bent een collega, niet iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door te werken vanuit gelijkwaardigheid, kan iemand zich ontwikkelen."

Karlijn: "Dat er überhaupt een sociale ladder is, vind ik moeilijk. De mensen die hier werken hebben ook wat te zeggen. Ze moeten gehoord worden." 2Switch or not to 2Switch is Karlijns tweede project bij 2Switch. Eerder maakte ze samen met de medewerkers de film 'Alleen sukkels hebben het druk'. 

Mark Lauriks, wethouder Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken, is aanwezig bij de premiére en kijkt uit naar de nieuwe voorstelling. "'Alleen sukkels hebben het druk' herinnerde mij eraan waarom ik dit werk doe. Als je ondersteuning nodig hebt van de overheid, kom je soms in een ongelijkwaardige positie terecht, omdat je afhankelijk bent. Het is de taak van de overheid om dat te herstellen door waardigheid terug te brengen. Dit is een goed voorbeeld van hoe je dat zou kunnen doen." 

2Switch or not to 2Switch is onderdeel van het project Iedereen wordt mens van Bureau Ruimtekoers, gemeente Arnhem en 2Switch. 

2Switch or not to 2Switch, vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 april op locatie Leeghwaterstraat 2 in Arnhem, steeds om 20.00 uur.  Kaartjes (gratis met Gelrepas): www.bureauruimtekoers.nl. 

Copy eerder aanleveren

ARNHEM - Vanwege Koningsdag en Hemelvaartsdag worden de kranten van week 17 en 20 eerder afgesloten. Persberichten kunt u inzenden tot respectievelijk 24 april en 15 mei 12.00 uur.