Jodenhaat, antisemitisme, discriminatie en ontkenning

'De wortel van Gras' over de Holocaust

ARNHEM - De theatervoorstelling ‘De wortel van Gras (van Joodse werkkampen tot Auschwitz)’ is een stuk over Jodenhaat, antisemitisme, discriminatie en ontkenning.

Verteller Lion Tokkie (nazaat en Holocaust-onderzoeker) heeft zich tot doel gesteld de jeugd en ouderen het verhaal van de Holocaust te laten voelen. Hij vertelt realistisch, onverbloemd en op zijn tijd emotioneel. Te zien woensdag 19 april in Theater Het Hof in Arnhem. Aanvang 20.00 uur. Entree 19,50 euro. 

‘De wortel van Gras’ is voor jong en oud een antwoord op de vragen en gedachten die u zich vormt als de woorden Jodenhaat, antisemitisme, discriminatie - en het ontkennen daarvan - voorbijkomen. De complottheorieën zijn daar mede onderdeel van. De voorstelling geeft u in anderhalf uur tijd een inkijk in wat er in Nederland en Silezië (nu Zuid-Polen) heeft plaatsgevonden in de jaren 1939 tot 1945. 

Tokkie laat u zien wat Nazi-Duitsland voor de Nederlandse Joden in petto had. "De Joden-, Sinti-, Roma- en homoseksuelenvervolging werd mogelijk gemaakt door een fijnmazig ambtelijk administratief systeem met tussenstations in de vorm van semi-getto's ofwel joodse werkkampen, dan de verzamel- en transporthub Westerbork en uiteindelijk een kampensysteem met concentratie- en buitenkampen, waaronder Auschwitz. Dit alles werd ondersteund door een transportsysteem met een geniale railinfrastructuur, om de fabrieksmatige afslachting met dagelijkse treinladingen uit bezet Europa efficiënt te realiseren. Eenmaal aan de verliezende hand probeerden de Nazi's hun misdaden te camoufleren door tienduizenden joden, krijgsgevangenen en anderen binnen het Reich te verplaatsen om ze te onttrekken aan de geallieerden en in te zetten in de oorlogsindustrie in veelal onderaardse gangenstelsens."


Info: www.dewortelvangras.nl