Marietta Petkova. (Foto: Chris Hoefsmit)
Marietta Petkova. (Foto: Chris Hoefsmit) Foto: Chris Hoefsmit

Marietta Petkova speelt
romantische pianomuziek

OOSTERBEEK - In de Oosterbeekse Concertzaal is donderdag 20 april het laatste concert van dit seizoen in de serie van Kamermuziek Oosterbeek. Concertpianiste Marietta Petkova speelt romantische pianomuziek en geeft in gesprek met NPO Klassiekpresentator Lex Bohlmeijer ook een kijkje in haar leven, werk en gedachtenwereld. Aanvang 20.00 uur.

“Techniek bestaat niet”, zegt Marietta Petkova. Het is een opmerkelijke uitspraak voor een pianiste die bekend staat als uitzonderlijk begaafd. Wat ze bedoelt is: je kan techniek niet losmaken van alle andere dingen die nodig zijn om je te verbinden met de partituur, en dat is waar het in haar ogen om gaat. Het typeert haar. Petkova neemt een eigen positie in in de Nederlandse muziekwereld. Veelzeggend is dat ze al meer dan twintig jaar alleen live opnames uitbrengt op cd. 
Ze is geboren in Bulgarije, aan de oever van de Donau. Ze is dus ook opgeleid in de zogeheten Russische School. Lex Bohlmeijer is bezig om het kleurrijke en fascinerende levensverhaal van Marietta Petkova op te tekenen door middel van interviews. Tijdens het recital zullen ze een paar gestalten oproepen die de levensreis gemarkeerd hebben maar ook van haar bijzondere visie op muziek. Dit doen ze door middel van poëzie en verhalen en van componisten die voor Marietta van fundamentele betekenis zijn geweest in de loop van haar leven: Chopin, Rachmaninov, Schumann, Debussy.

Donderdag 20 april in EventTheater Concertzaal Oosterbeek. Aanvang 20.00 uur. Toegangskaarten incl. consumptie: 25 euro (tot 18 jaar 10 euro) via kamermuziekoosterbeek.nl, bij boekhandel Meijer & Siegers of aan de zaal.