Volle tafels in de Arnhemse Türkiyemmoskee.
Volle tafels in de Arnhemse Türkiyemmoskee. Foto: gemeente Arnhem

Jongere moslims voor Iftar naar moskee

Algemeen

ARNHEM - Zo’n driehonderd jonge moslims hebben onlangs deelgenomen aan de Iftar in Pesikhaaf, precies halverwege de Ramadanperiode. 

Terwijl de christenen zich opmaakten voor de Paaswake, de Joden met Pesach de uittocht uit Egypte vierden, kwamen jonge moslims naar de Arnhemse Türkiyemmoskee. Aan tafel bespraken zij de weg naar vernieuwing, die ook in andere religies en levensovertuigingen getypeerd wordt als reis van duisternis naar licht, van gevangenschap naar vrijheid en van dood naar leven. 

Voormalig PVV-er Joram van Klaveren kwam deze avond vertellen over zijn weg van haat naar liefde – zijn bekering tot de islam. Hoe? Van Klaveren wees op een gezegde uit de Koran: “Het zijn niet de ogen die blind zijn, maar de harten.”

“Discipline brengt ons bij ons hart”, aldus burgemeester Ahmed Marcouch, doelend op de structuur tijdens de Ramadan. “Doordat de dagelijkse routine in de vastenperiode is gewijzigd, raken de deelnemers bewust van hun voeding en hun tijd en ook van hun bewegingen en hun balans. Veel materiaal om over te reflecteren”, schreef Marcouch op zijn sociale kanalen, verwijzend naar de zoektocht van Abraham naar God die hij aanvankelijk meende te vinden in het licht van zon en maan. “God zit in iedereen en in alles wat Hij geschapen heeft: in de mensen, de dieren, de planten en ook in de natuurwetten en de dingen.”

Dienen

Marcouch beschrijft in feite zijn drijfveer om een burgemeester te zijn die dienend is aan de samenleving: “Dit is het lieve mensen wat ons zowel edelmoedig als devoot maakt”, schrijft hij op LinkedIn, Facebook en Instagram, “het bewustzijn maakt ons aandachtig en serieus over het levendit delen wij met en zonder woorden aan de tafels waar wij elkaar ontmoeten om elkaar aan te moedigen het goede te doen. En dat goede doen, dat is naast bidden, reflectie en aandacht voor elkaar ook de liefdadigheid, als zakat de derde pilaar van de Islam.”

De burgemeester staat bekend om zijn affiniteit met de tafels rond de oorlogsherdenkingen, waar tijdens de maaltijd met de vragen van de jongeren ook de verhalen van de ouderen loskomen en betekenis krijgen voor het hier en nu bij de gesprekken over en weer: “Laten wij elkaar verheffen tot menselijke mensen.”

Vrijdag 21 april wordt de Ramadan beëindigd met het Suikerfeest als vrolijk familiefeest voor een nieuw begin.

Afbeelding