De groep enthousiaste Arnhemse deelnemers aan de vorige NDC.
De groep enthousiaste Arnhemse deelnemers aan de vorige NDC. Foto: Ronald Hoogendoorn

Nationale Diabetes Challenge-wandeltocht ook in Arnhem van start

Algemeen

ARNHEM - Elke week samen wandelen in de buurt is gezellig en goed voor je gezondheid. Voor sommige mensen is de drempel om hiermee te beginnen hoog. Terwijl bewegen juist goed is voor iedereen! Met de Nationale Diabetes Challenge leer je in 20 weken een doel te bereiken dat je zelf bepaalt. Het is daarom niet erg als je (nog) niet zo ver kunt lopen. Heb je diabetes? Dan helpt wandelen je diabetes beter onder controle te houden en kan het medicijngebruik verminderen.

Door Petra de Kramer 
Sportbedrijf Arnhem

Voor het derde jaar start de Nationale Diabetes Challenge in Arnhem. De gemeente sluit sluit zich daarbij aan bij het landelijke wandelevenement van de Bas van de Goor Foundation. 

Vanaf half april wandel je ongeveer 20 weken lang, wekelijks, met een groep deelnemers uit jouw buurt. In Arnhem gaan ze in verschillende wijken van start. Iedereen kan hieraan meedoen, zowel mensen met diabetes, als zonder diabetes.

In Elderveld/de Laar zijn ze al veel aanmeldingen. Carolien Giesen consulent Bewegen en Gezondheid bij Sportbedrijf Arnhem, is er blij mee. “Het is fijn om te zien dat mensen in beweging willen komen. Als je samen wandelt heb je een stok achter de deur, het is gezellig, maar je kunt ook je verhalen kwijt. Voor sommige mensen die veel alleen zijn, kan dit een belangrijke reden zijn om mee te doen.” 
“Bijzonder is dat er ook twee besloten groepen starten voor bewoners van woonzorginstellingen in samenwerking met de Drie Gasthuizen Groep.”

Voorkomen is beter

Diabetes één van de meest voorkomende chronische aandoeningen. Ruim 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes en daar komen wekelijks 1.000 nieuwe mensen bij. Volgens cijfers van het Diabetes Fonds hebben nog zo’n 1,2 miljoen Nederlanders een verhoogd risico op diabetes type 2. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met overgewicht, hart- en vaatziekten of mensen bij wie diabetes type 2 in de familie voorkomt. Door regelmatig te bewegen en gezond te eten, kun je de kans op diabetes type 2 verkleinen.

Loop je mee?

In Arnhem starten vanaf half april wandelgroepen in 7 wijken: Geitenkamp, De Laar, Elderveld, Presikhaaf, Arnhemse Broek, Klarendal en Malburgen. Deelname is gratis!

Op www.sportinarnhem.nl/ndc vind je alle informatie over de diverse groepen en hoe je je kunt aanmelden. Wil je liever bellen? Neem dan contact op met Carolien Giesen via 026-791 2110.

Hoe het begon

De Diabetes Challenge Arnhem is in 2021 gestart in samenwerking met de gemeente Arnhem, huisartsenorganisatie Onze Huisartsen, Sportbedrijf Arnhem en Menzis. 

Het doel is zoveel mogelijk mensen die (nog) niet bewegen en (een verhoogd risico op) chronische aandoeningen hebben te begeleiden naar een actieve leefstijl. 

Preventienetwerk

Tegelijkertijd bouwen ze aan een preventienetwerk waarin zorgverleners, sport- en beweegaanbieders en welzijnswerk elkaar weten te vinden en samenwerken aan het bevorderen van een gezonde leefstijl.