Dialoog over zogeheten ‘human zoos’

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - De Waarheidscommissie Nederland buigt zich over het bestaan van de zogeheten ‘human zoos’ in Nederland. Het project neemt je mee naar dit ‘verborgen’ fenomeen in Nederland. De Waarheidscommissie Nederland nodigt de Arnhemmer graag uit voor een bijeenkomst in Stadstheater Arnhem op dinsdag 18 april. Welkom vanaf 19.30 uur.

Rond 1900 waren in Europa tentoonstellingen van ‘exotische’ mensen enorm in trek. Tussen 1870 en 1940 toonden wereldtentoonstellingen, circussen, jaarmarkten en dierentuinen honderden groepen mensen die als ‘bijzonder’ werden beschouwd vanwege hun huidskleur, kleding en gebruiken. De Europese bezoekers konden er bijvoorbeeld kennismaken met Noord-Amerikaanse Native Americans, bewoners van Australië, India, Zuid-Afrika, Somalië en Samoa.

In samenwerking met betrokkenen, wetenschappers, kunstenaars, activisten, jongeren, lokale stemmen en maatschappelijke organisaties wil De Waarheidscommissie Nederland bijdragen aan de dialoog over en verwerking van dit historisch gegeven uit de Nederlandse koloniale geschiedenis. Ze onderzoekt hoe het tentoonstellen van mensen als ‘exoten’ tijdens de koloniale periode invloed heeft op racisme, discriminatie en beeldvorming in Nederland vandaag de dag. 

“In Arnhem zijn er veel geëngageerde individuen en organisaties die dealen met de gevolgen van polarisering, stereotypen willen doorbreken van en/of zich inspannen voor een beter leefomgeving. Hoe is dat voor jou? Waar loop jij tegenaan? Hoe verdeeld is Arnhem en hoe ga jij hier mee om? Wat heb je nodig en door wie word je wel of niet gehoord in de stad?”, aldus De Waarheidscommissie Nederland.

Moderator en gespreksleider Richard Kofi leidt de avond in goede banen. De uitkomsten van dit gesprek worden door een team van onderzoekers en artiesten verwerkt in De Waarheidscommissie. “Wat vind jij dat er in een Waarheidscommissie over Arnhem aan bod moet komen? Wees er 18 april bij en deel jouw stem, jouw perspectief en de stem van je gemeenschap.”

Deelname aan deze avond is gratis. Graag vanwege de beperkte ruimte aanmelden. Dat kan via www.musisenstadstheater.nl