Supporters FC Utrecht volgend seizoen weer welkom in Arnhem

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Vijfhonderd supporters van FC Utrecht zijn komend seizoen weer welkom bij Vitesse. Na twee wedstrijdbezoeken vol vernielingen én een vriendelijke wedstrijd zonder uitsupporters mogen zij het halve bezoekersvak vullen. Deze geste danken de supporters aan hun goede gedrag bij de wedstrijd op 12 februari dit jaar. 

Er gelden wel voorwaarden. Zo worden de tickets verkocht op naam en worden geregistreerde verdachten van openlijke geweldplegingen en vernielingen geweerd. Mensen met stadionverboden kunnen geen tickets kopen. Er geldt een alcoholverbod en supporters moeten tickets kopen die toegang en bus combineren. Het besluit voor beperkte toegang onder voorwaarden is in goede harmonie genomen, na een gesprek tussen burgemeester Marcouch, algemeen directeur van FC Utrecht, veiligheidscoördinator en leden van de supportersvereniging.

Op 7 november 2021 werd de wedstrijd Vitesse - FC Utrecht tijdelijk gestaakt vanwege het afsteken van fakkels en brand op een wc. Na die wedstrijd was er rond het stadion veel geweld en moest de ME optreden om de politie te beschermen tegen FC Utrecht-supporters. Op 22 mei 2022 kwam FC Utrecht op bezoek met 500 uitsupporters. Er werden toen zo’n veertig stoelen afgebroken en daarmee werd gesmeten. Ook nu was buiten het stadion de inzet van de ME nodig om de rust te herstellen. Voor beide wedstrijden samen bedroeg de schade honderdduizend euro. 

Op 12 februari 2023 stond de wedstrijd Vitesse - FC Utrecht op het programma, zonder uitsupporters. Er waren geen ongeregeldheden en ook buiten het stadion geen demonstraties. Marcouch: “Een man een man, een woord een woord. Ik heb verzekerd dat slecht gedrag wordt bestraft, maar ook beloofd dat goed gedrag juist wordt beloond. Dus ik kijk uit naar mooie sportieve wedstrijden met echte supporters die een mooi gevulde bezoekervak waard zijn. Voetbal moet een volksfeest zijn. Degenen die rotzooi trappen zijn natuurlijk geen echte supporters. Deze minderheid die rotzooi trapt willen we niet in de stadions. Er zijn natuurlijk lijsten met stadionverboden maar zwarte capuchons en hoodies bemoeilijken vaak herkenning. Vandaar dus deze algemene maatregel voor groepen.”