Vier van de vijf blazers. (Foto: Merlijn Doomernik)
Vier van de vijf blazers. (Foto: Merlijn Doomernik) Foto:

Calefax: rietblazers spelen revolutionair programma

ARNHEM - Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al vijfendertig jaar houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. 

Zondag 16 april presenteren zij in De Bakermat in Arnhem 'Een eeuw geleden', een programma dat verwijst naar de revolutie die zich een eeuw geleden in de kunst voltrok: waar figuratieve beeldende kunst werd afgedankt gold hetzelfde voor de tonaliteit in de klassieke muziek. En al die nieuwe muzikale geuren en kleuren die zich aandienden: een waaier aan mogelijkheden! Aanvang 15.00 uur. Info en tickets: www.wijkcentrumbakermat.nl (kijk in agenda).


Korte cursus 
over vlinders

ARNHEM - Het NIVON Arnhem e.o. verzorgt in samenwerking met de Vlinderwerkgroep van KNNV-Arnhem een korte cursus over vlinders. Op drie woensdagavonden kom je meer te weten van het leven van vlinders, hun gedrag én hoe je je eigen tuin of balkon (nog) aantrekkelijk kunt maken voor vlinders. 

Elke avond wordt aandacht besteed aan het herkennen van vlinders. Informatie wordt gedeeld via een reader en een Power Pointpresentatie en deelnemers ontvangen vlinderherkenningskaarten. 

De cursus is in De Wasserij aan de Molenbeekstraat 26A in Arnhem op woensdag 19 en 26 april en 3 mei van 19.30 tot circa 21.30 uur. Daarnaast is er nog een veldexcursie (datum afhankelijk van de weersomstandigheden). Kosten: Leden NIVON of KNNV 32,50 euro. Niet-leden 42,50 euro. Inschrijven: nivon-arnhem.nl

Lezing ontstaan van Gelderland

VELP - Herman Heskamp verzorgt donderdag 13 april een lezing over het ontstaan van Gelderland door water, ijs en wind. De bijeenkomst in Gelders Geologisch Museum aan Parkstraat 32 in Velp is van 19.30 tot 21.30 uur.   

Het ontstaan van de ondergrond is onderdeel van de geologische geschiedenis sinds het ontstaan van de aarde. Het is een complexe opeenvolging van tijden, van gebergte- en bekkenvorming, van erosie en sedimentatie, wisselingen in klimaat en zeespiegelstand.

Rivieren uit het noorden en zuiden hebben een grote invloed gehad op de Gelderse ondergrond. Aan de hand van onder andere gesteente vinden we bewijzen van de aanwezigheid van die rivierstelsels. Graag vooraf aanmelden via tel. 026-3642996. Entree 7,50 euro, Vrienden van het Museum en vrijwilligers gratis. Nadere info: www.geologischmuseum.nl.

Maak kennis met 'Het Gulden Vlies'

VELP - De Vrijmetselaarsloge ‘Het Gulden Vlies’ in Velp houdt donderdag 13 april een open avond. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur aan de Arnhemsestraatweg 360 in Velp, ingang pal naast de snelweg. Het programma duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden: info.loge240@vrijmetselarij.nl of vrijmetselarij.nl/hetguldenvlies  

Belangstellenden kunnen kennismaken met de Vrijmetselarij en in gesprek gaan met de aanwezige vrijmetselaren. "Ondanks de eeuwenoude traditie is de vrijmetselarij in Nederland een moderne vereniging, een bron voor inspiratie. De vrijmetselarij kent geen leerstellingen, stimuleert verdraagzaamheid en streeft naar onderlinge harmonie. Wij zoeken naar wat mensen verbindt en proberen weg te nemen wat verdeelt. Wij proberen ons zelf te kennen door de ontmoeting met de ander."