Muurschildering van Passerelle pilaar. (Foto: Jan Ram)
Muurschildering van Passerelle pilaar. (Foto: Jan Ram) Foto:

Facelift voetgangersviaduct Vredenburg/Kronenburg

Opening grondig opgeknapte Passerelle

ARNHEM - De Passerelle (het voetgangersviaduct tussen Vredenburg en Kronenburg) is de afgelopen jaren opgeknapt. Daar wordt zaterdag 15 april bij stilgestaan. Bovendien wordt dan de Kunst & Cultuurroute Vredenburg/Kronenburg gepresenteerd. Het officiële moment is van 11.00 tot 12.00 uur uur. Daarna is er een hapje, een drankje en live muziek.

De Passerelle tussen winkelcentrum Kronenburg, het busstation Kronenburg en de wijk Vredenburg wordt veel gebruikt. Het voetgangersviaduct zag er echter niet aantrekkelijk uit en werd vaak vervuild. Een projectgroep - bestaande uit bewoners en organisaties als gemeente, Rijnstad en Wereldhave - sloeg daarom in 2016 de handen ineen. Met het uitschrijven van een ontwerpwedstrijd is geprobeerd om bewoners, jeugd en jongeren te betrekken bij de planvorming. Ook de bewoners van Iris Zorg begeleid Wonen aan de Groningensingel werkten hard mee met het opruimen en schilderen van de wanden van de Passerelle.

De steunpilaren onder de brug en de wanden van de brug zijn geschilderd door ArnhemArt. Een groep bewoners van Vredenburg geeft ’s zomers de planten op de Passerelle water en ruimt zomer en winter het afval op. Het opknappen van de Passerelle is nu na 7 jaar nagenoeg helemaal klaar.

Stichting Kunst in de publieke ruimte Arnhem stelt al jaren kilometerlange routes samen door de wijken van Arnhem. Al wandelend of fietsend kan men bijzondere locaties, publieke kunstwerken en opvallende cultuurobjecten ontdekken. Samensteller Theo Brink verzorgt alle teksten en foto's en presenteert nu zijn twaalfde (!) route en wel de Kunst & Cultuurroute Vredenburg/Kronenburg. "Kunst verbroedert en hopelijk gaan mensen de straat op. We willen als stichting in elke Arnhemse wijk een kunst- en cultuurroute maken." Het boekje wordt gratis via een paar vaste punten in de wijk en daarbuiten verspreid.

De steunpilaren onder de brug zijn geschilderd door ArnhemArt. (Foto: Zefanja Hoogers | Rozet)