Theo Brink bij een beschilderde pijler van de passerelle.
Theo Brink bij een beschilderde pijler van de passerelle. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Theo Brink heeft fietsroute uitgestippeld door Vredenburg/Kronenburg

Algemeen

ARNHEM - Inwoners van Arnhem hebben vaak louter oog voor de etalages en zien niet hoeveel mooie objecten ze passeren. Theo Brink constateert het maar laat het er niet bij. Hij bedenkt telkens nieuwe kunst- en cultuurroutes. Nu heeft hij een route uitgestippeld door de wijken Vredenburg/Kronenburg. 

Door Vincent Bos 

Hij is gek op Arnhem, houdt van fietsen en is een liefhebber van kunst. Bovendien is Theo Brink (68) in staat zijn enthousiasme op inwoners over te brengen. De bevlogenheid spat ervan af. Arnhem is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor hem. Keer op keer bedenkt hij nieuwe kunst- en cultuurroutes. Die door Vredenburg/Kronenburg is alweer zijn elfde. Met nummer 12 is hij ook al bezig. 

Kunst in openbare ruimte

De liefde voor de kunst is pakweg 25 jaar geleden ontstaan. Vooral kunst in de openbare ruimte heeft daarbij zijn aandacht. “Er is zoveel moois te zien, maar je moet er wel oog voor hebben”, zegt Theo Brink. “Jaren geleden fietste ik eens met mijn dochter door de stad. We passeerden een prachtige gevelvullende muurschildering. Maar ze had het niet opgemerkt.” 

Daarin wil de Arnhemmer dus verandering brengen. Eind 2019 heeft hij al een boek over publieke kunst in Arnhem uitgegeven. Niet zomaar een boek. Welnee. Het is een lijvig werk geworden waarin liefst 1100 objecten beschreven staan. Het boek is uitgegeven in fullcolour, telt 300 foto’s en beslaat 240 pagina. Maar dan heb je ook wat. 

Routes

Vanaf 2020 houdt Theo Brink zich bezig met kunst- en cultuurroutes. Het is een hele klus om die samen te stellen. Vooral omdat er telkens een boekje over wordt gepubliceerd met veel informatie over de objecten. Het is bepaald geen sinecure om wetenswaardigheden te achterhalen. “Daarvoor neem ik onder andere contact op met de kunstenaars en als die zijn overleden met de nabestaanden. Soms moet je lang zoeken. Arnhem heeft 1200 boeken over kunstenaars. Daar haal je veel informatie uit. Bovendien heb ik contact met zeker veertig musea.” 

De boekjes over de kunst- en cultuurroutes worden een enkele keer in de betreffende wijk huis-aan-huis verspreid. Hij slaagt er telkens in daarvoor sponsors te vinden. Voor Vredenburg/Kronenburg gaat het om 4.000 tot 5.000 exemplaren. Tijdens de 13 kilometer lange fietsroute passeren de deelnemers 40 objecten. Dat kunnen beelden zijn, maar ook bijzondere gebouwen, opvallende gevels of streetart.

Leuke reacties

“Soms spreek ik mensen uit de wijk waarvoor ik een fietsroute heb gemaakt. Ze zeggen dan wel eens dat ze er al 25 jaar wonen maar dankzij mij op plekken komen waar ze nog niet eerder zijn geweest. Dat zijn zulke leuke reacties. Het is voor mij de stimulans om door te gaan.” 

De passerelle die Vredenburg met Kronenburg verbindt moet uitgroeien tot dé ontmoetingsplek van de wijk en is grondig onder handen genomen. Daar wordt op zaterdag 15 april door wethouder Cathelijne Bouwkamp het startsein gegeven voor de nieuwe fietsroute door de wijk.